Ankara Doğalgazı Satıp, Borç Ödeyip, Metrosunu Tamamlayacak



Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Başkent Doğal Gaz Dağıtım Anonim Şirketi’nin özelleştirme ihalesi ile ilgili olarak çıkan şaibe iddialarına tepki göstererek, "Bu ihaleyi almanın iki şartı var; belgeleri eksiksiz getirmek ve en yüksek parayı basıp almak" dedi.

39 şirketin başvurduğu, 17 şirketin bilgi odasına girdiği, 14 Mart’ta yapılacak ihale için fiyat beklentisini açıklamayan Gökçek, buna karşılık 630 milyon YTL BOTAŞ, 300 milyon YTL Hazine borcu ödenip, metronun kalan 44 km’lik kısmını rahatlıkla tamamladıktan sonra alt yapı yatırımlarına kaynak sağlayacak bir fiyat beklediklerini ifade etti.

Şirketlere uyarı

Gökçek, Başkent Doğal Gaz’ın 14 Mart’ta gerçekleştirilecek özelleştirme ihalesi öncesinde, bazı şirketlerin, fiyatın düşmesini sağlamak için ihalede anlaşmalar olduğu iddiasını ortaya attıklarını söyledi. Bu nedenle basın toplantısına ihaleye katılacak şirketlerin temsilcilerini de davet ettiklerini ifade eden Gökçek, bu iddialara itibar edilmemesini istedi. İhalenin şeffaf biçimde yapılacağını kaydeden Gökçek, "Bu ihaleyi almanın iki şartı var; belgeleri eksiksiz getirmek ve en yüksek parayı basıp almak" dedi. Bazı firmaların ihaleden dışlanacağı iddialarının kesinlikle doğru olmadığını ifade eden Gökçek, ihaleye katılanlardan ilk etapta en düşük teklif veren yüzde 20’lik kısmın eleneceğini, ardından ihale komisyonunun kararına göre ya tekrar eleme yapılacağını ya da açık artırmaya geçileceğini söyledi.

Bol parayla gelin

Çıkarılan dedikodulara kimsenin itibar etmemesini isteyen Gökçek, "Katılımcılardan ihaleye bol parayla gelmelerini rica ediyoruz" dedi. İhaleye katılacaklara 10 yıl süre ile normal abonede 5,5 cent, serbest tüketicide 0.7 cent kár garantisi sunulduğunu belirten Gökçek, 2007 tüketiminin serbest tüketicide 1 milyar 428 milyon metreküp, normal abonede 1 milyar 730 milyon metreküp olmak üzere 3 milyar 158 milyon metreküp olduğunu söyledi. Bir önceki yıla göre tüketimde yüzde 10 artış olduğunu kaydeden Gökçek, 10 yıl sonra tüketimin iki katına çıkacağını öne sürdü. Gökçek, tüketimin 10 yılda 60 milyar dolar, 30 yılda 250 milyar metreküpe yükseleceğini iddia etti.

17 şirket 2.300 soru sordu

Melih Gökçek, ihale için bilgi odasına Merrill Lynch, Bosphorus Gas, Zorlu Petrogas, Gaz de France, Suez-Tractebel, Energaz, Nurol Holding, Çalık Enerji, Unitcredit CA IB AG, Gaz Natural, Palgaz, Akfenhes, Güriş, Eni, ENBW, Limak ve Elektromed olmak üzere 17 şirketin girdiğini bildirdi. Gökçek, şirketlerin bilgi odasında 2 bin 300 adet soru sorduklarını ifade etti. Arap ülkelerinin ihaleye ilgi göstermediğini ifade eden Gökçek, diğer ülkelerin de tek başlarına değil yerli ortak ile ihaleye gireceğini belirtti.

Doğalgazda satış kárı yüzde 140’tan yüzde 12’ye indi

5.5 cent’lik kár nedeniyle Ankara’da doğal gazın çok pahalı olduğu eleştirilerine karşılık Melih Gökçek, "Benden önceki dönemde Murat Karayalçın gazı yüzde 70 ile yüzde 140 arasında kárla satıyordu. Şu anda yüzde 12.14’e düştü" dedi.