Ankara Elektrik 510 Milyon Dolarla Zorlu'nun Oldu



Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.'ye ait, toplam 141 MW kurulu gücünde dokuz santralin özelleştirme ihalesini 510 milyon dolarla kazanan Zorlu Enerji, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) ile sözleşme imzalayarak santralleri devraldı. ÖİB'den yapılan açıklamada, "Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.'ye ait üretim santrallerinin devir sözleşmesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile Zorlu Enerji A.Ş. arasında, 1 Eylül tarihinde imzalanmıştır" denildi.

30 yıl süreyle işletme hakkı

5 Mart'ta yapılan ihalede, Ankara Doğal Elektrik'e ait Tercan, Kuzgun, Mercan, İkizdere, Çıldır, Beyköy ve Ataköy Hidroelektrik Santralleri ile Denizli Jeotermal Santralinin 30 yıl süreyle "işletme hakkı verilmesi" yöntemi ile Engil Gaz Türbünleri Santralinin ise "satış" yöntemi satışı gerçekleştirilmişti.

30 şirketin teklif verdiği, 27 şirketin katıldığı ihalede en yüksek teklifi 510 milyon dolarla Zorlu Enerji vermişti. Devir sürecinin tamamlanmasının ardından ihale bedelini ödeyen şirket, ÖİB ile sözleşme imzalayarak santrallerin resmen sahibi oldu.

İki katına çıkaracağız

Zorlu Enerji Grup Başkanı Murat Sungur Bursa, devralınan santrallerin üretim kapasitesini iki yıl içinde iki katına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Santrallerin işletmesinde hem yöresel istihdamı, hem de doğal tarımı desteklemeye öncelik vereceklerini ifade eden Bursa, santrallerin lokomotifi olan Denizli Sarayköy jeotermal santralinden elektrik üretiminin yanı sıra ısı üretimi de yaparak bölgede seracılık başta olmak üzere yeni iş alanlarının oluşmasına katkı sağlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Zorlu Enerji Grubunun beş yıllık hedefinin yenilenebilir enerji yatırımları ile büyümek olduğunu kaydeden Bursa, ADÜAŞ ihalesi kapsamında bulunan HES'lerin ve jeotermal santralin bu hedefe ulaşmada önemli bir adım olduğunu, yenilenebilir enerji alanında yapılacak diğer özelleştirme ihalelerini de yakından takip edeceklerini bildirdi.

Zorlu Enerji'ye devredilen santraller

-Engil Gaz Türbünleri: Edremit Van'da, kurulu gücü 15 MW.
-Denizli Jeotermal Santrali: Sarayköy'de, kurulu gücü 15 MW.
-Ataköy Hidroelektrik Santrali: Almus Tokat'ta, kurulu gücü 5,52 MW.
-Beyköy Hidroelektrik Santrali: Sarıcakaya Eskişehir'de, kurulu gücü 16,8 MW.
-Çıldır Hidroelektrik Santrali: Arpaçay Kars'ta, kurulu gücü 15,35 MW.
-İkizdere Hidroelektrik Santrali: İkizdere Rize'de, kurulu gücü 18,6 MW.
-Kuzgun Hidroelektrik Santrali: Ilıca Erzurum'da, kurulu gücü 20,9 MW.
-Mercan Hidroelektrik Santrali: Ovacık Tunceli'de, kurulu gücü 19,225 MW.
-Tercan Hidroelektrik Santrali: Tercan Erzincan'da, kurulu gücü 15 MW.

360 milyon doları kredi

Zorlu Enerji'nin iştiraki Zorlu Doğal Elektrik Üretim, Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ'nin satın alımının finansmanında kullanmak üzere 360 milyon dolarlık kredi aldı. Zorlu Enerji'den yapılan açıklamada kredinin 1 yıl 7 gün vadeli olduğu bildirildi. Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.'ye ait 7 hidroelektrik santrali ile Denizli Jeotermal Santralı'nın 30 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi, Engil Gaz Türbinleri Santrali'nin ise satış yöntemiyle özelleştirilmesi için düzenlenen ihalede en yüksek teklifi 510 milyon dolarla Zorlu Enerji'nin yüzde 96 oranında hissedarı olduğu Zorlu Doğal Elektrik Üretim A.Ş. vermişti.