Ankara İkinci El Konut Satış ve Kira Fiyatı Artışında Şampiyon



Garanti'nin desteğiyle Reidin.com ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli'deki ikinci el ve yeni konutlara yönelik hazırlanan emlak endekslerinin 2011 Mayıs ayı raporu açıklandı.

Reidin.com EmlakEndeks'e göre Ankara, mayısta bir önceki aya göre ikinci el satılık konut fiyatlarında metrekare başına yüzde 0,34'lük değer artışıyla fiyatların en fazla yükseldiği il oldu. Aynı dönem içinde ikinci el konut satış fiyatları Adana'da yüzde 0,32, İstanbul'da yüzde 0,30, Kocaeli'de yüzde 0,23, Bursa'da yüzde 0,22, İzmir'de yüzde 0,09 artarken, Antalya'da yüzde 0,13 azaldı ve Antalya, geçen ay olduğu gibi fiyatların en fazla değer kaybettiği il oldu.
    
Mayıs ayında metrekare başına kira değerleri incelendiğinde Ankara yüzde 0,47 değer artışıyla kiraların da en fazla yükseldiği kent oldu. Aynı dönem içinde konut kira değerleri İstanbul ve İzmir'de değişmezken, Adana'da yüzde 0,91 azaldı. Bursa'da yüzde 0,45, Antalya'da yüzde 0,26 ve Kocaeli'de ise yüzde 0,23 arttı.
   
Fiyat geriledi iddiası
   
GYODER Başkanı Işık Gökkaya, değerlendirmesinde, ilk çeyrek itibariyle son bir yılda yeni konut fiyatlarında artış oranının yüzde 6,2 iken, konut inşaat maliyetinin yüzde 8,4 olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
    
''Mayıs 2011 itibariyle son bir yıl içinde TÜFE yüzde 7,17 oranında artarken, yeni konut fiyat endeksi ise yüzde 6,53 oranında artmıştır. Bu durum, konut fiyatlarının son bir yılda reel olarak ucuzladığını gösteriyor. Çünkü, yeni konut fiyatlarında yaşanan artış, son bir yılda hem enflasyonun hem de konut inşaat maliyetlerindeki artışın altında kaldı. Ayrıca alınan bazı tedbirler sonucu kredi hacminin daralmasıyla konut üreticileri, fiyat artışlarını sınırladı. Bu göstergeler, konutta fiyat balonu yoktur savını güçlendiriyor.''
    
Aile yapısı ve tüketici taleplerinin değiştiğini, orta gelir grubunun büyüdüğünü ve küçük metrekareli dairelere doğru bir kayış olduğunu belirten Gökkaya, ''Son bir yıl içinde reel olarak fiyat artışı sağlayanların 2+1 konutlar, fiyatı en çok gerileyenlerin ise 4+1 tipi konutlar olması bunu desteklemektedir'' ifadesini kullandı.
 Gökkaya, İstanbul Asya Yakası projelerinde fiyatların daha yüksek oranda arttığını da vurguladı.