Stefanos Yerasimos, Osmanlı Bankası Müzesi'nde Anılacak

Osmanlı Bankası Müzesi'nde 17 Ekim Pazartesi günü saat 17:30'da, Prof. Dr. Stefanos Yerasimos'u anma günü düzenlenecek. Bu kapsamda gerçekleştirilecek panele katılan çalışma arkadaşları ve öğrencileri, birlikte yaptıkları ve / veya yarım kalan projeleri gündeme getirecek. Yerasimos'un 19. yüzyıl öncesinin Osmanlı müziğini, o günün müzik enstrümanlarıyla çalarak ruhunu yakalamak düşüncesiyle Fikret Karakaya'ya verdiği destekle kurulan Bezmârâ Topluluğu ise, 7 eserden oluşan bir dinleti sunacak.

Stefanos Yerasimos'un zamansız kaybı, üzerinde çalıştığı birçok projenin yarım kalmasına neden oldu. Mimar olmasının yanı sıra, çok daha geniş bir entelektüel birikime sahipti. Birçok araştırmacı, çeşitli alanlarda verdiği eserlerden yararlandı. Yerasimos'un belki de en önemli özelliği, birtakım yanıtlar arasında kendisine yer arayan aydın türüne dahil olmayıp, soru soran ve bazen yanıtsız kalmaktan da gocunmayan kişiliğiydi. Onun hiç vazgeçmediği sorular, nice çalışma arkadaşını yönlendirdi ve nice öğrencisinin ufkunu açtı.

Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Edhem Eldem'in yöneteceği panelin, açılış konuşmasını Fransız Anadolu Araştırmaları Müdürü Prof. Dr. Pierre Chuvin yapacak. Panele katılacak diğer konuşmacılar ise, CNRS'den Prof. Dr. Pierre Pinon, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Yrd. Doç Dr. Derin Öncel, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Cana Bilsel ve yine CNRS'den Prof. Dr. Nicolas Vatin.

Dinleti

Bezmârâ Topluluğu 1900'lerin başında İngiltere'de Arnold Dolmetch'in başlattığı, çok geçmeden bütün Batı'da yaygınlaşan dönem müziği anlayışının ülkemizdeki ilk ve tek temsilcisi. 1996 yılında Fikret Karakaya tarafından kurulan topluluk, başlangıçta sadece Kantemiroğlu'nun notaya aldığı saz eserleri üzerinde çalıştıktan sonra, Ali Ufkî'nin 17. yüzyılda derlediği ve kendi eserlerini de eklediği Mecmûa-i Sâz ü Söz'ündeki pek çok sözlü ve sözsüz eseri de repertuarına aldı, yurtiçinde ve dışında pek çok konser verdi.

Seslendirilecek Eserler

1. Arazbar Peşrev - Nefîrî Behram
2. Neva Peşrev - Acemler
3. Şehâ Zülfün Beni Dîvâne Kıldı - Derviş Frenk Mustafa
4. Aks-i Rûy-i Yâr ile Pürdür Derûn-i Sînemiz - Âmâ Kadri Çelebi
5. Gel Kâkülünü Gerdanıma Ser Medet - Anonim
6. Bayati Peşrev - Acemler
7. Kürdî Peşrev - Şehzade Korkut

Osmanlı Bankası Müzesi
Bankalar (Voyvoda) Caddesi
No:35/37 Karaköy
Tel: (212) 334 22 70