Ankara-İstanbul Arası Hızlı Tren Seferleri Ay Sonunda Başlayacak

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, Ankara-İstanbul arasını 7 saatten 5 saate indirecek olan “hızlandırılmış” trenlerin ay sonundan itibaren hizmete gireceğini bildirdi.

Karaman, gazetecilerle yaptığı sohbette, hızlandırılmış tren projesiyle ilgili çalışmaların son aşamaya geldiğini belirtti. Çalışmalar kapsamında hemzemin geçitlerin belirlendiğini anlatan Karaman, “Bu geçitleri ya kapatıyoruz ya otomatik bariyerle güvenli hale getiriyoruz ya da bekçi ile denetim altına alıyoruz.” diye konuştu.

Karaman, Ankara-İstanbul arasındaki bazı bölgelerde demiryollarına kontrolsüz çıkışlarıyla projenin önünde engel olarak gösterilen ineklere karşı da önlem aldıklarını vurgulayarak, “Hayvanların geçişini engellemek için belli bölgeleri tel örgüyle kapatıyoruz.” dedi. Karaman, saatte 150 kilometre hız yapacak olan hızlandırılmış tren seferlerinin ay sonu itibarıyla başlayacağını bildirdi. Karaman, seferlerin Ankara saat 06.00 ile İstanbul 18.00 olmak üzere karşılıklı ya da tam tersi biçimde gerçekleşeceğini söyledi. Süleyman Karaman, Atatürk Hava Limanı Dış Hatlar Terminali’ni yap-işlet-devret (YİD) modeliyle işleten Hamdi Akın’ın sahibi olduğu Afken’in, özelleştirilmesi planlanan TCDD’nin limanlarıyla ilgilendiğini belirtti.

Ankara ile Konya’yı, yap-işlet modeliyle hızlı tren projesiyle birleştirmeyi düşündüklerini belirten Karaman, “Bu hattı yapana Konya-Ankara, Konya-İstanbul tren işletme hakkı vereceğiz. Ayrıca da bu hattı yapan firmaya TCDD olarak, 2 milyon yolcu garanti ediyorum. Bu konuda bir çalışma başladığında sanırım diğer illerde de özel sektörü yap-işlete çekebiliriz. Yine aynı şekilde Bursa-Osmaniye arasının da özel sektör tarafından yapılıp işletilmesini düşünmekteyiz.” diye konuştu.