Ankara-İstanbul YHT Hattında Sona Yaklaşılıyor



TCDD Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, 2009 yılında hizmete giren Ankara-Eskişehir Hattı'nın devamı olan Eskişehir-İstanbul etabının son bölümü olan Köseköy-Gebze kesiminin temelinin 27 Mart Salı günü atılacağı bildirildi.

Projeyle 1890 yılında inşa edilen Köseköy-Gebze mevcut hattının fiziki ve geometrik şartlarının Yüksek Hızlı Tren (YHT) işletmeciliğine uygun hale getirileceği belirtilen açıklamada, hat üzerinde hemzemin geçit bulunmayacağına işaret edildi.

Toplam 56 kilometrelik hat üzerinde bulunan 9 tünel, 10 köprü, 122 menfezin tadillerinin yanı sıra 28 yeni menfez ve 2 adet alt geçit inşa edileceği bildirilen açıklamada, hattın yapımı sırasında yaklaşık 1 milyon 800 bin metreküp kazı ve 1 milyon 100 bin metreküp dolgu gerçekleştirileceği kaydedildi.

Ankara-İstanbul seyahat süresi YHT ile 3 saat olacak

Toplam maliyeti 146 milyon 825 bin 952 avro olan hattın finansmanının yüzde 85'lik bölümü olan 124 milyon 802 bin 59 avronun AB Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) Fonundan karşılanacağı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Ülkemiz demiryollarında ilk defa AB IPA fonları bu projede kullanılacak. Toplam uzunluğu 523 kilometre olan ve Marmaray Projesiyle entegre olarak 2013 yılında bitirilmesi hedeflenen Ankara-İstanbul YHT Projesi, hayata geçtiğinde Ankara-İstanbul 3 saate, Ankara-Gebze ise 2 saat 30 dakikaya inecek. Ankara-İstanbul hattı yılda 17 milyon yolcuya hizmet verecek.''

Açıklamada, temel atma töreninde, IPA ile finanse edilen Irmak-Karabük-Zonguldak Demiryolu Hattı Modernizasyon Projesinin finansman anlaşmasının da imzalanacağı bildirildi.