Ankara Kokuyor



Ankara’nın işlek bölgelerindeki kanalizasyon sisteminden çevreye yayılan pis koku nedeniyle yurttaşlar ve esnaf büyük zorluk yaşıyor. Aşırı sıcaklıklarla birlikte artan koku, sokaklarda yürüyenler tarafından hissediliyor. Başkentin içinden geçen Ankara Çayı, geçtiği bölgelere ağır kanalizasyon kokusu yayıyor. Birçok yerde faal halde olan süs havuzlarında hep aynı suyun kullanılması da pis koku yayıyor.

Başkentin birçok noktası yetersiz kanalizasyon sisteminden kaynaklı kötü kokuya teslim olmuş durumda. Artan hava sıcaklıklarının da etkisiyle etrafa yayılan kötü koku yurttaşları rahatsız ediyor. Kent merkezinde özellikle bazı kavşaklarda yayılan kokular dikkat çekiyor. Özellikle Akay Kavşağı, Kolej Kavşağı ve Meşrutiyet Caddesi’nin bir bölümünde ağır koku hissediliyor.

Kent merkezinde yaya trafiğinin yoğun olduğu Meşrutiyet Caddesi esnafı, her yıl yenileme yapılmasına karşın kokunun bir türlü giderilemediğine dikkat çekiyor. Kanalizasyon çalışmalarının da bir türlü bitmediğini dile getiriyorlar.

‘Araba lastiği çıktı’

Konuyla ilgili Cumhuriyet Ankara’ya açıklama yapan ASKİ yetkilileri ise, kokunun atılan çöplerin kanalizasyon sistemini tıkamasından kaynaklandığını belirterek, şehir merkezinde hat temizleme çalışmalarını arttırdıklarını savundu. Yetkililer, kanalizasyon sisteminin yüzde 97’sinin yenilendiğini, yurttaşları kanalizasyon sistemini tıkayacak çöpler atmaması için bilinçlendirmeye çalıştıklarını kaydetti. Yetkililer tarafından, yakın zamanda temizlenen bir hattan araba lastiğinin çıktığı da belirtildi.

‘Nefes aldırmıyor’

Meşrutiyet Caddesi esnafından kuruyemişçi Mustafa Kumsal, kanalizasyon sistemindeki tıkanıklık nedeniyle 1 ay önce dükkânlarını su bastığını belirterek, büyük sıkıntı yaşadıklarını vurguladı. Kumsal, “Altyapı sürekli yenileniyor ama hiçbir olumlu gelişme yok. Çalışmalar caddeyi toz içinde bırakırken, koku da nefes aldırmıyor. Müşteriler alışveriş yapmak istemiyor. Başka dükkanlara yöneliyorlar. Yetkililer günlük çözümler yerine bu sorunu kökünden halletmeli. Başkentin bu halde olması içler acısı” dedi. Taksici Ayhan Erdoğan ise, şunları söyledi:

“Çalışmalar nedeniyle yollar delik deşik oldu. Caddede bir çalışma başlatıyorlar. Bu çalışma bir türlü bitmiyor. Bu sefer de eksik yaptıkları bir yer için tekrar kırıp döküp, çalışma yapıyorlar. Planlı ve düzenli hareket etmiyorlar. Bu hem kaynak israfı hem de vatandaşa eziyet. Çalışmalar nedeniyle cadde toz içinde kalıyor. Belediyeyi arıyoruz, gelip suluyorlar, bu sefer de çamurdan geçilmiyor, yaşadığımız tam bir rezillik.”

Cadde esnafından Nazmi Yarım ise, Ankara’nın yanlış politika üreten belediye yetkilileri nedeniyle köye dönüştüğünü dile getirerek, yetkililerin yurttaşları ve esnafı mağdur etmeyecek köklü çözümler üretmesini istedi. Yarım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şehir merkezinde kötü kokudan ve tozdan geçilmiyor. Kanalizasyon sistemi sürekli tıkanıyor, gelip temizliyorlar tekrar tıkanıyor. Böyle giderse yakında sağlık sorunları da baş gösterecek. Büyükşehir Belediyesi, Konur ve Karanfil sokaklarda gerçekleştirdiği altyapı çalışmalarını da baştan savma yaptı. Umarım tekrar yapılmak durumunda kalmazlar.”



Süs havuzuna pis su

Başkentin hemen hemen her yerindeki süs havuzlarında da pis sular bulunmuyor. Süs havuzlarındaki suların renginin sarılığı ve kirliliği dikkat çekiyor. Kirli suyun içerisinde insan sağlığına zararlı, patojen mikroorganizmalar bulunabiliyor. Kirli suyun çeşitli yollarla kullanılması sonucunda tifo, dizanteri, sarılık, kolera gibi bulaşıcı hastalıklara yol açabileceği vurgulanıyor. Sıcak günlerde havuzlara çocukların girmesi de ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor.

Ankara Çayı da kokuyor

Başkentin içinden geçen tek “akarsu” olma özelliğini taşıyan Ankara Çayı sıcak günlerde yaydığı ağır kokuyla dikkat çekiyor. Ankara Çayı özellikle, Akköprü’den sonra Etimesgut Askeri Havaalanı’na kadar koku yaymayı sürdürüyor. Koku, bölgedeki karayollarında seyreden araçlarda bulunanlarca da çok kolayca hissediliyor. Ankara Çayı ve kollarının, Ankara sanayisinin kirlettiği ağır metalleri de taşıyor. Çayın geçtiği başta Sincan ve Yenikent olmak üzere birçok bölgede tarımla uğraşan kişilerin, su ihtiyacını Ankara Çayı ve yakınındaki kuyulardan taşıyor.

Ankara Çayı’nın ıslah edilmesi amacıyla 2005 yılında başlatılan çalışmalardan henüz bir sonuç alınamadı. Ankara Valiliği ve İl Umumi Hıfzıssıha Kurulu’nun Bulaşıcı Hastalıklar ile Mücadele konusunda 2006’da aldığı karar da henüz yaşama geçirilebilmiş değil.