Ankara Kuyuları Takibe Aldı



Türkiye’de yer altı sularının aşırı kullanımının önlenmesi için çalışma yürüten DSİ, ülke genelindeki yaklaşık 1 milyon kuyuyu, üzerine takacağı cihazla kontrol edecek. DSİ 4. Bölge Müdür Yardımcısı Mevlüt Pınarkara, son yıllarda kuraklık ve küresel ısınmanın etkisiyle yağışların azaldığı Konya Ovası’nda tarımda bilinçsizce aşırı su kullanıldığını söyledi. Bölge Müdürlüğüne bağlı Konya, Niğde, Aksaray ve Karaman’da 27 bini ruhsatlı yaklaşık 100 bin kuyudan su çekildiğini ifade eden Pınarkara, bu kuyulardan su çekimini doğrudan kontrol etme imkanlarının bulunmadığını bildirdi. Son yıllarda Konya Kapalı Havzası’ndaki yer altı suyunun tehlikeli sınıra kadar gerilediğini vurgulayan Pınarkara, şöyle dedi:

"Yer altı suyunun kontrollü kullanılması, çiftçilerin verilen sınırın üzerine çıkmaması için DSİ Genel Müdürlüğü yoğun çalışıyor. Bu çalışma kapsamında kuyuların uzaktan bilgisayarla kontrol edilmesi planlanıyor. Bununla ilgili Antalya ve Konya’da büyükşehir belediyelerinin su kuyularına yönelik çalışmaları var. Genel Müdürlük, Antalya ve Konya’da belediyeler tarafından kurulan Veri Toplama ve Kontrol (SCADA) Sistemi’nin bir benzerini kurarak, ülke genelindeki bütün kuyuları denetim altına almak istiyor."


Konya pilot bölge olacak

DSİ 4. Bölge Müdür Yardımcısı Mevlüt Pınarkara, üzerinde çalışılan sistemin ilk olarak Konya’da deneneceğini belirterek, şöyle devam etti: "Konya’da Büyükşehir Belediyesinin kurduğu sistem, şehir merkezinde apartmanlara su veren 201 kuyuyu kapsıyor. Türkiye genelinde DSİ Genel Müdürlüğünün çalışması ise sayıları 750 bin ile 1 milyon arasındaki kuyuları kapsayacak. İlk başta Konya bölgesindeki ruhsatlı ve kaçak 100 bin kuyu kontrol altına alınacak." Sistem ile her kuyuya bir cihaz takılacağını anlatan Pınarkara, bu cihazın kuyudan ne kadar su çekildiğini, suyun özelliklerini DSİ Genel Müdürlüğünde kurulacak merkeze aktaracağını kaydetti. Merkezde bilgisayar üzerinde tüm kuyuların izlenebileceğini ifade eden Pınarkara, şöyle konuştu: "Böylece ülkedeki yer altı suları tek elden Ankara’da kontrol altında tutulabilecek. Çiftçiler, kendilerine verilen oranda su kullanabilecek. Fazla su çekme gibi bir durum ortadan kalkacak. Genel müdürlük bu konuda ihaleye hazırlanıyor. Dünya devleri bu sistem için ihaleye girecek. Alt yapı çalışmaları sürüyor. Önümüzdeki yıl sistemin ilk olarak Konya’da faaliyete geçirilmesi planlanıyor."

Konya'daki Scada Sistemi 

Konya’da Büyükşehir Belediyesinin, AB desteğiyle hayata geçirdiği Scada Sistemi ile toplam 201 kuyu, depo ve pompa, bilgisayar tabanlı çalışmayla uzaktan tek merkezden kontrol edilebiliyor. Toplam 1 milyon 802 bin avro bütçeli bu sistem ile depolara ve kuyulara anten ve cihazlar monte edildi. Bu cihazlar, depo ve kuyulardaki hareketleri Scada merkezine aktarıyor. Sistem sayesinde, kuyularda yaşanan sorunlarda, depolardaki kaçaklarda ya da pompalardaki arızalarda su alımı otomatik olarak durdurulabiliyor, suyun boşa gitmesi önleniyor. Ayrıca, proje ile ulaşım, elektrik, personel ve malzeme giderlerinde yüzde 10 tasarruf sağlanıyor.