Ankara Metrosu’nda Çözüm Özelleştirme



Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, müteahhit firmaların zararı nedeniyle bir türlü tamamlanmayan Ankara Metrosu için asıl çözümün özelleştirme olduğunu söyledi.

Ankara’daki metro çalışmaları, mütteahhit firmaların zararı yüzünden sekteye uğradı. Metronun bitirilmesi için 1 milyar dolardan fazla kaynağa ihtiyaç olduğunu belirten Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, asıl çözümün, ulaştırma sisteminin tümünü özelleştirmek olduğunu söyledi.

Ankara Metrosu’nda yükselen demir ve çimento fiyatları ile döviz kurundaki düşüş, metro yapımına katılan mütteahhit firmaları zora soktu. Firmalar, meydana gelen zararın karşılanması talebiyle mahkmeye başvurmak için hazırlanıyor.
Başlanan metro inşaatının bitirilmesi için 1 milyar dolardan fazla kaynağa ihtiyaç olduğunu söyleyen Gökçek, bu ihtiyacı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın desteği ve kredi yoluyla çözmeyi hedeflediklerini açıkladı. Gökçek, nihai amaçlarının ise Ankara’nın tüm ulaştırma sistemini özelleştirmek olduğunu kaydetti.
Gökçek, “Mevcut olan metro sistemini, yapılan metro sistemin mevcut olan haliyle ve otobüslerin tamamını ihale yapılarak tüm Ankara’nın ulaşımını bir firmaya vermek istiyoruz. Bunun yüzde 99 yabancı firma olacağı gözüküyor” açıklamasında bulundu.
Gökçek, firmlarla yaşanan sorunların metronun hizmete girmesinde bir gecikme yaratmayacağını da belirterek, “2006’nın sonu 2007’nin ortaları bitirmeyi planlıyoruz” dedi.