Ankara Nefes Alacak



Çankaya Belediyesi, 100. Yıl Mahallesi’nde yeşil alan düzenlemesini yeni bir anlayışla ele alarak Çansera’yı kuruyor. Çansera’da doğal yaşam alanları, spor alanları, çocuk oyun alanları, festival alanları bulunacak. Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, yeni toplumcu belediyecilik anlayışı kapsamında rantı değil, toplumun ve çevrenin çıkarlarını dikkate aldıklarını dile getirdi. Toplam 70 bin metrekare alan üzerine kurulacak Çansera’da gezinti, dinlence ve çeşitlendirilmiş doğal yaşam alanları, spor alanları, çocuk oyun alanları, piknik, festival alanları, kafe ve restoranlar yer alacak.

Projeyi, yeni toplumcu belediyecilik anlayışının anıtsal bir simgesi olarak niteleyen Çankaya Belediye Başkanı Tanık, “Projemizin en önemli özelliği kent, insan ve doğa dostu olması, mevcut park konseptinin üzerine çıkması, rantı değil toplumun ve doğanın çıkarlarını esas almasıdır” dedi. Egemen olan anlayışın yeşil alanlara yatırımı ekonomik bulmadığını, yeşil alanların ulaşılması zor kent çeperlerine kurulduğunu belirten Tanık, şöyle konuştu:

“Kentin merkezine 10 dakikalık mesafede olan 70 bin metrekarelik bu alanı tüm rant baskılarına karşın yapılaşmaya açmayıp yeşil alan olarak projelendirmesi, içerisinde ticari kaygıları gereksinimlerle sınırlanması yeni toplumcu belediyecilik anlayışının farkını çok somut biçimde yansıtmaktadır. Benzer bir uygulamayı Yıldız’daki çok değerli bir arazi üzerinde Ulvi Cemal Erkin Kültür ve Kongre Merkezi’ni projelendirerek hayata geçirdik.”

Çansera’nın yeşil alanlarda yaşanan beton yoğunluğuna sahip olmayacağını belirten Tanık, “Ticari işletmeler halkın gereksinimini karşılayacak sınırlarda tutulurken, beton alan oranı da en minimum seviyede olacak” diye konuştu.

Çansera Projesi’nden sorumlu Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Buğra Gökçe de, yeşil alan düzenlemesine ilişkin bilgi verdi. Çansera içindeki yürüme yollarının sıkıştırılmış toprak, yan yürüme yollarının ise ağaç kabuklarından oluşan bir zemine sahip olacağını kaydeden Gökçe, yeşil alanın pek çok açıdan tek ve örnek olacağını dile getirdi. Gökçe, şu bilgileri verdi:

“Alanda bisiklet yolları ve üzerinde insanların uzanarak izleyebileceği festivallerin organize edilebileceği geniş bir çim alan yer alacak. Çocukların oyun alanlarında hiçbir plastik malzeme bulunmayacak, tümüyle ahşaptan yapılan ve tümüyle özgün tasarımlar olan kuş gözetleme ve ahşap tırmanma alanları ile ahşap oyuncaklar bulunacak. Basketbol, voleybol ve tenis alanları ise beton yoğunluğu yaratmayacak biçimde alanın içine dağıtılacak. Doğal topografya azami ölçüde korunacak ve kentsel yaşam stresinden bunalan kentlilerin nefes alabileceği bir ‘yeşil vaha’ oluşturulacak.”

2012’de tamamlanacak

Çansera’nın içinde yer alan ve şu anda çalışan serada yılda 40-60 bin çiçek fidesi üretiliyor. Serada lale, sümbül, nergis gibi soğanlı çiçekler de olmak üzere şu ana kadar 270 bin fide yetiştirildi.

Çansera’nın Öğretmenler Caddesi girişinde Çankaya Üniversitesi ve MTA arasındaki bölümde mevcut ağaçlar ve doğal çevre korunarak bir yol açıldı. Belediye araç yolunun yanı sıra giriş bölgesine oturma gurupları ve spor alanları da bulunan geniş bir yürüme ve koşu parkuru yaptı. Alan halen bölgedeki yurttaşlardan yoğun ilgi görüyor. Çansera tam kapasite ile önümüzdeki yıl açılarak Ankaralılara hizmet verecek.