''Ankara, Sanayinin de Başkenti Haline Geliyor''



Foto: Erçin Top (AA)

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Ankara Sanayi Odası arasında işbirliğine yönelik protokolün belediye konferans salonundaki imza törenine katıldı. Çiçek, törendeki konuşmasında, geçmişte OSB'lerin belediyeden, belediyenin de OSB'lerden bazı taleplerinin olduğunu anımsatarak, bugün işbirliğinin protokol aşamasına gelmesinin son derece önemli olduğunu ifade etti.

OSB'lerin de kendi aralarında anlaşmazlıklar yaşadığını, bu anlaşmazlıkların kimi zaman uluslararası ihtilaflar niteliğinde olduğunu aktaran Çiçek, şunları kaydetti:

''Sanayileşme bizim rüyamız bizim tasavvurumuz, idealimizdir. Gelişmiş toplumlar sanayileşmiş toplumlardır. Tarım toplumu olup da gelişmiş ülke niteliğinde olan bir ülke yoktur. Türkiye'nin, Ankara'nın 2023 tasavvurunu gerçekleştirebilmesi sanayicilerin çabalarıyla mümkündür. Ankara'da 11 tane OSB var. Ankara siyasi başkent olmasının yanında sanayinin de başkenti haline geliyor. Bu çabaları önemsiyoruz. Sanayi bölgelerimizden bazılarının ünü, değil Ankara'yı, ülke sınırlarını bile aştı. Bu bize gurur veriyor. Biz de elimizden geldiğince bu çabayı önemsiyoruz.''

Türkiye sanayileştikçe bir zihniyet değişikliğini de gerçekleştirmek zorunda olduğunu ifade eden Çiçek, şöyle devam etti:

''Maalesef biz henüz o değişimi yakalayamadığımız için zaman zaman hem devletin kaynaklarını hem de kişilerin kaynaklarını yanlış kullanarak ülkemize de kendimize de zarar veriyoruz. Biraz karikatürize etmek gerekirse, önce namazı kılıyoruz sonra abdesti alıyoruz. Sonrada 'namaz olsun' diyoruz. Binayı yapıyoruz ruhsatı sonradan alıyoruz. Sonrada konunla yanlışları düzeltmeye çalışıyoruz. Kanunla yanlışlıklar düzeltilmiyor. Yanlışlık sırıtıyor, kaynak israfı sırıtıyor. Onu tekrar yoluna kayabilmek adına ülkemizin, insanlarımızın gayretlerini, kaynaklarını o yanlışı düzeltmeye harcıyoruz. Onun için bundan sonra bu protokolle beraber bir örneği de gerçekleştirmemiz lazım. Neyi yapacaksak evvela kuralına uygun olarak yapalım. Bu protokolün hazırlanması önemli. Şu tablo imrenilecek bir tablo. Bu sıkıntılar bu çekilmeler sona ermeli. Kim ne hüküm yerine getirecekse eksiksiz yerine getirmelidir. Bu Ankara için Türkiye için önemli. Türkiye'nin devlet olarak 2023 tasavvuru var; onu yakalayacak. Peki bunu kiminle yakalayacak; burada bulunan sanayicilerle yapacak.''

OSB'lere ayda 3 milyon lira yatırım

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de OSB Kanunu'nun çıkmasıyla bir takım belediye yetkilerinin OSB'lere verildiğini anımsatarak, belediyenin aleyhine olmasına rağmen istihdam sağladığı için sanayi bölgeleriyle işbirliğine devam ettiklerini söyledi.

Belediye ile sanayiciler arasında imzalanan işbirliği protokolüyle sanayi bölgelerine birçok hizmetin belediye eliyle götürüleceğini bildiren Gökçek, ''Belediye olarak her zaman sanayi bölgelerini desteklemeyi kendimize şiar edindik. Protokolün ardından belediyemiz herhangi bir ücret almadan OSB'lerin yol imalatı asfalt ve kaldırım, yağmur ve atık su alt yapıları, itfaiye hizmetleri ile ulaşım ve trafik hizmetlerini karşılayacak. Tüm sanayi bölgelerine şu müjdeyi veriyoruz. Ayda 3 milyon lirayı 2 yıl boyunca sanayi bölgelerimize aktaracağız'' dedi.

Sanayicilerden belediye hizmetleri karşılığında 50 bin kişiye istihdam sağlamalarını istediğini belirten Gökçek, sanayicilerin ilk etapta 25 bin kişinin istihdamı için kendisine söz verdiğini söyledi.

Gökçek, belediyenin sanayici ve TÜBİTAK işbirliğiyle AR-GE çalışmalarına ağırlık vereceğini ifade ederek, Ankara için artık prototip bir metronun kesinlikle şart olduğunu dile getirdi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ise Türk sanayicinin dünyayla rekabet edebilmesi için uzmanlaşması ve kümeleşmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

''2023 yılı için 2 trilyon dolarlık bir ekonomi, 500 milyar dolarlık bir ihracatı hedef olarak belirlendi. Bu hedefe koşabilmesi için ülkemizin daha çok sanayileşmesi ve sanayide de daha çok katma değerli ürünler üretmesi gerekiyor. Bunu yaparken de çevreyi korumak esas olmalıdır. Ülkemizin 50 yıldır gayet başarılı bir şekilde devam ettirdiği organize sanayi bölgeleri projesi bu manada oldukça önemlidir.''

Protokolün organize sanayi bölgelerinin düzenli gelişmesini sağlayacağını vurgulayan Özdebir, işbirliğinin Ankara'da üretilen sanayi ürünlerinin belediye tarafından alımına öncelik verilmesini de kapsadığını dile getirdi.

Konuşmaların ardından, Ankara Büyükşehir Belediyesi, ASO ve OSB yönetimleri arasında işbirliği protokolleri imzalandı.