Ankara'da İçki İçin Referanduma Sert Tepki



Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 8 Eylül’deki toplantısında AKP’li üye Ayhan Yılmaz’ın, Bahçelievler 7. Cadde’de içki içilip içilmemesi konusunda referandum yapılmasını önermesi ve önergenin belediye meclisinde kabul edilmesinin ardından başlayan tartışma sürüyor. Bahçeli 7. Cadde esnafında "tedirgin bekleyiş" sürerken, muhalefet partileri milletvekilleri, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e tepkili. Bölge sakinlerine caddenin "yaya bölgesi" ve "içkili bölge" olması hakkında soruların yöneltileceği ve 20 veya 27 Eylül’de yapılacağı belirtilen referandum tarihi yaklaşırken, tartışmalar da sürüyor.

"Türkiye’ye yakışmıyor"

"Ankara kötü yönetiliyor" diyen MHP Genel Sekreteri, Ankara Milletvekili Cihan Paçacı, "Türkiye laik bir devlettir. Her konuyu halka sorup, 'halk böyle istiyor' deyip, bunu gerçekleştiremezsiniz. Halka 'Vergileri kaldıralım mı?' diye bir soru sorarsanız, herhalde yüzde 99’u 'kaldıralım'der. Ama bu doğru değildir. Dolayısıyla bugün Ankara’nın herhangi bir semtinde, 'İçki içilsin mi içilmesin mi?' diye soran zihniyet, ne 21. yüzyıla, ne de bu asrın Türkiye’sine yakışmıyor" dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş ise, Melih Gökçek’i, "Görev alanında olmayan bir konuda referandum yaparak suç işlemekle" suçladı. Ateş şöyle konuştu: "Yasa ve yönetmelikler çok açık. Yetki, ilçe belediyesine ait. Yetkisinde olmayan, görev alanına girmeyen bir konuda nasıl referandum yapabilir? Resmen kanunu çiğniyor. Madem, 'yetki Çankaya Belediyesi’nin' diyorsun neden referandum yapmaya kalkıyorsun? Şikayet geliyormuş... Emniyeti var, zabıtası var, kanunu var. Melih Gökçek, yetkisi olmadığı bir konuda kendisini ahlak zabıtası sanıyor."

Gökçek’i içki referandumu konusunda eleştiren bir isim de eski Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın oldu. Karayalçın, "Melih Gökçek aslında bir referandum değil, bir anket yaptıracak. Referandum denilerek konuya hukuki bir boyut getirmeye çalışıyor. Bu anket, bir caydırma, bir korkutma ve bir tehdit aracı olarak kullanılmaktadır" dedi. Eski Çankaya Belediye Başkanı Doğan Taşdelen de Bahçelievler 7. Cadde’nin, Çankaya Belediyesi’nin sorumluluğunda olduğunu belirterek, "Büyükşehir Belediyesinin böyle bir referandum yapma yetkisi yok" dedi.

Son karar Çankaya’nın

Referandumdan çıkacak sonuç Büyükşehir Belediyesi tarafından Çankaya Belediye’sine gönderilecek ve Çankaya Belediye Meclisi’nin sonuç doğrultusunda karar alması istenecek.

Esnaf ve sakinler ne diyor?

* Abbas Kurtaslan (24-garson): 7’nci cadde trafiğe kapatılırsa çok güzel olur. İçki yasağına gelince; Melih Gökçek, buradaki çalışanların ahını almak istemiyorsa bu yasağı getirmez.

* Ahmet Ünsal (25-Servis elemanı): Yaya alanı olarak kullanılması, 7’inci caddeye güzel bir hava katar. İçki yasağı ise kesinlikle çok şey kaybettirir. İçki içenler içkili mekana, içmeyenler de kafelere gidiyor zaten. Yani içki içilmesi kimseyi rahatsız eden bir durum değil ki.

* Tuna Üzümcü (27-Esnaf): Caddenin trafiğe kapatılması buradaki esnafın işini olumsuz etkiler. Bir çok dükkan kapanma noktasına gelir. İçki yasağına da karşıyım. İsteyen içer, isteyen içmez. Bu tip yasaklar bizi bir yere ulaştırmaz.