Ankara'da Yarından İtibaren Banliyö Trenleri Yok



Başkent Ankara'da Başkentray projesi kapsamında demiryolu yapım çalışmaları nedeniyle Banliyö trenleri yarından itibaren en az 3 ay seferlerine ara verecek. Anahat trenleri ise seferlerine devam edecek. Sincan-Kayaş hattında çalışan banliyö tren seferlerine daha önce 4 Temmuz Pazartesi gününden itibaren ara verilmesine karar verilmiş, ancak bu karar ikinci bir emre kadar ertelenmişti.

Sincan-Ankara arasındaki demiryolları hattının Ankaray ve Ankara Metrosu seviyesine çıkarılması amacıyla yapılan bu çalışmalar nedeniyle, işlerine trenle gidip gelen Başkentlilerin mağdur olmamaları için Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından sözkonusu güzergahlara ilave Belediye otobüsleri sefere konuldu.

ANKA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Sincan-Kayaş arasında sefer yapan ve her gün 300 bin kişinin taşındığı Banliyö trenlerinin en az üç ay sefer yapmaması sonucu, hergün en az 100 bin yolcu kapasiteli Belediye otobüsü, özel halk otobüsü ve dolmuşa ihtiyaç bulunuyor.

Planlanan sürede bitebilecek mi?

Yapımı en az 90 gün olarak planlanan Başkentray projesi kapsamındaki Sincan-Ankara arasındaki yeni bir konvansiyonel hat inşa etme çalışmalarının da yer aldığı projenin bu süre içinde tamamlanıp tamamlanmayacağı da şimdiden tartışılmaya başlandı.

Projenin tamamlanmasında en az iki aylık bir gecikme süresi söz konusu olursa, ne gibi ek tedbir alınması gerektiği konusu, en az 3 milyon başkentlinin yaşadığı Sincan, Etimesgut, Çankaya, Mamak merkez ilçelerinde yaşayan ve banliyö trenini kullanan Ankara'lıları şimdeden kara kara düşündürüyor.

Banliye trenlerinin seferlerine ara vermesiyle Sincan-Ankara arasındaki belediye otobüs güzergahındaki yol ve caddelerin yetersiz olduğu ilave otobüs midibüs ve minibüsler devreye sokulsa bile özellikle pik saatlerde uzun süreli beklemelerin kaçınılmaz olduğu da ileri sürülüyor.

TCDD Genel Müdürlüğü tarafından, Başkentray Projesi de dahil olmak üzere sözkonusu güzergahta yapılacak demiryolu yapım ve yenileme çalışmaların üç ay içinde bitirileceği belirtilirken, kimi çevreler bu çalışmaların üç ay içinde bitirilmesinin mümkün olmadığını ve okulların açılacağı günlere sarakacağını ve bu durumun da ilave sıkıntılara yol açacağını ileri sürüyorlar.

Başkent ray projesi hayata geçerse

Başkentray projesi kapsamında geçen yıl yeni banliyö tren dizilerinin sefere başlamasıyla Kayaş-Sincan hattı Marmaray Projesine benzeyecek ve Ankara'da 2 banliyö 2 hızlı tren hattı olacak.

Başkentray projesi

Ankara-Eskişehir arasındaki Yüksek Hızlı Tren seferlerinin başlamasıyla tren seferlerinde yaşanan yoğunluğu dikkate alan TCDD Genel Müdürlüğü, Ankara-Sincan arasına yeni bir konvansiyonel hat inşa etme kararı aldı. Buna göre, mevcut hattın kuzeyine saatte 140 kilometre işletme hızıyla yüksek standartlı olarak inşa edilmesi planlanan 24 kilometre uzunluğundaki demiryolu hattında yüksek hızlı trenler de sefer yapacak. (ANKA)