Ankaralılar Gökçek'e ve Ulaşım Zammına Karşı Yürüdü



Ankara'da sol partiler, sendikalar ve meslek örgütlernin çağrısıyla buluşan yaklaşık 3 bin kişi Büyükşehir belediyesinin toplu ulaşıma yaptığı zamları protesto etmek için yürüdü. Ulaşım Hakkı Ortak Mücadele Grubu'nun düzenlediği mitingde "Dünyanın en pahalı akaryakıtı Türkiye'de, Türkiye'nin en pahalı ulaşımı Ankara'da" yazılı pankart taşındı.

14.30'da Kolej'den başlayan yürüyüş Selanik Caddesi'nde son buldu. Mitingde "Ulaşım haktır satılamaz", "Gökçek gidecek bu çile bitecek", "Ulaşım haktır, Gökçek sahtekardır, "Ulaşım hakkımız söke söke alırız" sloganları atıldı.

SSK İşhanı önünde TÜDEF başkanı Ali Çetin, tüm Ankaralıları ulaşım hakkına sahip çıkmaya çağırdı. Çetin belediye başkanı Melih Gökçek'in yargı kararlarına rağmen toplu ulaşım zamlarını sürdürdüğünü belirtti.

Çetin'in ardından müzik dinletisi yapıldı ve devamında ulaşım zamlarını protesto amacıyla yapılan eylemlerde gözaltına alınan gençler adına Çağdaş Ersoy konuştu.

Gökçek Aralık 2004'te bilet fiyatını 90 kuruştan 120 kuruşa çıkartmış TÜDEF zammın iptali için mahkemeye gitmişti. Mahkeme Mayıs 2009'da zammı iptal etti ama belediye bu kararı uygulamadı. Ekim 2008'de biletler yeniden zamlandı, idare mahkemesi derneğin başvurusu üzerine zammın yürütmesini durdurdu. Karar Şubat 2009'da tebliğ edildi. Gökçek zammı geri almak yerine 2004'teki tarifeye döndü. Bunun üzerine şöforler iş bıraktı ve birkaç günün ardından zamlı tarife geri döndü.

Hak savunucuları Gökçek'in esnafı kışkırtmak için bunu yaptığını, oysa günün koşullarına uygun bir fiyatın belirlenebileceğini savunuyor.