'Ankara’nın Bir Bisiklet Tarihi Yok'



Hürriyet'in haberine göre, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kent İzleme Merkezi sunumlarında konuşan Öncü, Ankara’da Ulaşım: Yaya ve Bisiklet Olanakları adlı bir konuşma yaptı. Ankara ulaşımına dair geçmişten bugüne binlerce fotoğraf incelediğini belirten Öncü, “Binlerce Ankara fotoğrafı inceledim üç dört bisikletli buldum. Ankara’nın bir bisiklet tarihi yok” diye konuştu. Öncü şunları söyledi:

Riskli hale geliyor

“Dolmuşlar zaten yola geldiğinde bir omuz atıp var olan bisikletleri de biraz daha sıkıştırıyor. Ankara’da bisiklet kayboluyor. Otomobiller artıyor, bisiklet kullanımı daha riskli hale geliyor. Günümüze geldiğimizde bambaşka bir anlayışla en çok yayanın korunması gereken yerlerde içinde bir tek timsahı olmayan havuzlar ve engeller ortaya çıkıyor, yayalar artık buradan geçmeye çalışıyor. Bisikletlere zaten yer yok.

En büyük hayalim

Üstgeçitler yayayla dalga geçmek ve eziyetten başka bir şey değil. Üstelik şu andaki yasalara aykırı. Hiçbir Ankaralı savcılığa dilekçe vermiyor, burada yasal olmayan insan sağlığına aykırı projeler yapılıyor. 30 santimetrelik kaldırımda yaşamaya çalışıyoruz. Katlı kavşaklar otomobil ve taşıtlar için yapılıyor yayalara yer kalmıyor yaya işkence noktası geliştirildi. Karşıdan karşıya geçemiyorsunuz. Benim tek hayalim belediye başkanlarının ayaklarının altına raptiye koyup, ‘Makam arabasına binmeyeceksin, Ankara’da böyle gezeceksin’ diyeceksin. Nereden karşıya geçecekler göreceğiz, kendi yaptıkları yollarda onlara cehennem azabı yaşatmak en büyük hayalim.”