Ankara'nın 'Kent Maketi', TSMD Mimarlık Merkezi'nde Sergilenecek



Türk Serbest Mimarlar Derneği (TSMD), mimarlık ortamının birçok paydaşını bir araya getirecek, toplumda mimarlık bilincini geliştirecek ve aynı zamanda da bir kaynak arşiv oluşturacak merkezin/müzenin kurulması için öncülük yapıyor. AB tarafından fonlanan “Re-ACT” (Re-Reading Architecture As A Cultural Transformation - Kültürün İzlerini Mimarlık Üzerinden (Yeniden) Okumak) projesinin ilk adımı, TSMD’nin Kentpark AVM’de açılacak Mimarlık Merkezi’nde sergilenmek üzere bir Ankara maketinin inşa edilmesi olacak. Projenin, ileride daha geniş ve etkinlik tabanlı bir merkeze dönüşmesi bekleniyor.

Re-ACT projesinin dün (05 Ekim 2011) düzenlenen tanıtımında konuşan Türk Serbest Mimarlar Derneği Başkanı ve Proje Koordinatörü Yeşim Hatırlı, Türkiye’nin bu ölçekteki ilk kent maketinin 10 ay içinde tamamlanacağını belirtti. Hatırlı, AB tarafından fonlanan Re-ACT projesi kapsamındaki maketin, zaman içinde Ankara’nın tüm yerleşik dokusunu anlatacak şekilde sürdürülebilir olacağına da değindi.

Türkiye’de Bir İlk; İlk Modern Kent Modeli Ankara’da

Maket, Avrupa Birliği Merkezi Finans İhale biriminin açtığı Kültür ve Sanat Hibe Programı Fonu ile yapılacak. TSMD’nin Kentpark AVM’de açılacak Mimarlık Merkezi’nde sergilenecek olan maketin yanı sıra Re-ACT kapsamında kent fotoğraf sergisi ve atölyeler düzenlenecek, yurt içinde ve dışında paneller gerçekleştirilecek.

TSMD, imza attığı Re-ACT projesi ile Türkiye’de bir ilki, Türkiye’nin modern bir model olarak ayrıcalıklı konuma sahip kenti Ankara’da gerçekleştiriyor olacak.

Projeyi AB Destekliyor

TSMD’nin ortaya koyduğu proje, ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi), Mimarlar Derneği 1927, AFSAD (Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği) ve DOCOMOMO’nun (Documentation and Conservation of Modern Movement) paydaşlıklarıyla hayata geçiriliyor. Proje finansmanının büyük bölümünü karşılayan AB’nin yanı sıra Almanya’dan BDA (Bund Deutscher Architekten) ve Hollanda’dan ARCAM (Amsterdam Centre for Architecture) ise Re-ACT’de “proje ortağı” olarak yer alıyorlar.

Toplam bütçesi 166 bin Euro olarak öngörülen ve 15 ay sürecek olan Re-ACT’de, ilk etapta projenin sürdürülebilirlik hedefinde yer alan Mimarlık Merkezi, Kentpark AVM’de kurulacak. Mimarlık Merkezi’nde çok maksatlı salon, sergi alanı, toplantı salonu ve idari birimler yer alacak. TSMD dernek yönetim merkezini de içine alan Mimarlık Merkezi’ndeki sergi alanının ilk misafiri ise, Cumhuriyet Dönemi’nin ilk planlanmış modern kenti olan Ankara’nın, Ankara Kalesi ile Atakule arasında kalan ana aksı, Atatürk Bulvarı ve çevresindeki yapıları ele alacak olan dev maket olacak. “Kale’den Kule’ye” adı verilen bu makette, farklı dönemlere ait seçilmiş yapılar özellikle vurgulanacak.

Proje, Başkente Turist Çekecek

Sergi alanının bir diğer konuğu ise, başkent maketinin de kapsadığı kuzey-güney aksı ve Atatürk Bulvarı ile yakın çevresini belgeleyen “Kent Fotoğraf Sergisi” olacak. Başkentin bu ana aksının her iki cephesinin silueti, farklı tekniklerle sergilenecek. AFSAD fotoğraf sanatçıları yürütücülüğünde farklı konu başlıkları ile düzenlenecek olan Re-ACT’de, Ankara maketinin yapım süreci de tespit edilerek, kısa film olarak belgeselleştirilecek. Projede mimarlık öğrencileri ve çocuklara yönelik atölyeler kurulacak. Projenin, başkentliler kadar çok sayıda yerli ve yabancı turist de çekmesi bekleniyor.

Almanya ve Ankara’da İkiz Paneller

Re-ACT kapsamında Almanya ve Ankara’da gerçekleştirilecek panellerde, “East in West” (Batıdaki Doğu) ve “West in East” (Doğudaki Batı) konuları tartışılacak. Ayrıca bu kapsamda Kent Fotoğraf Sergisi ve maket yapım sürecini anlatan belgesel film de Almanya’ya taşınacak. Her aşaması web-sitesi üzerinden takip edilebilecek olan Re-ACT’in bitimiyle birlikte, tüm süreci anlatan bir kitap, İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanacak.

Projede yer almamasına karşın Mimarlık Merkezi/Müzesi’nde, Ankara’daki yapıların yer aldığı dijital bir veri tabanı oluşturulması planlanıyor.