Ankara'nın Parlayan Yıldızı Çukurambar



Birkaç yıl öncesine kadar Ankaralıların bile yerini bilmediği gecekondu mahallesi Çukurambar, son döneme damgasını vuran gizemli buluşmalar ve ilginç olaylarla, ülke sınırlarını aşan bir üne kavuştu. İnşaat sektöründeki durgunluğa rağmen, kent merkezine olan yakınlığı ile yatırımcıların iştahını kabartan Çukurambar, mantar gibi çoğalan lüks siteler, marka restoranlar, banka şubeleri ve alışveriş merkezleri ile 2000'li yıllardan itibaren Başkent'in yükselen değeri oldu.

Gecekondularını müteahhitlere vererek hayal dahi edemeyecekleri zenginlikler elde eden bölgenin eski sakinleri mahalleyi birer birer terk ederken, değişen çehresiyle Çukurambar yeni sahiplerini ağırlamaya başladı. Kapatılan Refah ve Fazilet Partileri'nin tabanından gelen 'Milli Görüş' kökenli siyasetçilerin gözdesi olan Çukurambar, milletvekili lojmanlarının AK Parti iktidarı döneminde boşaltılarak özelleştirilmesiyle, popülaritesini daha da artırdı. Konut arayışına giren çok sayıda milletvekili, tercihini Çukurambar'dan yana kullanarak, mahallenin değerine değer kattı. Semtin yeni sakinleri arasında siyasetçilerin yer alması, Çukurambar'da yaşayan milletvekillerini ve bakanları konu alan haber ve olayların manşetlere çıkmasına sebep oldu.

Manşetlere çıkan iki olay

AK Parti'nin kapatılma davasının Anayasa Mahkemesi'ndeki karar oturumuna saatler kala Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleşen gizemli buluşma, Gül'ün kız kardeşi ile evli olan AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu'nun Çukurambar'daki evinde yapıldı. Gece yarısından sonra sivil plakalı araçlarla Çukurambar'a gelen Gül ve Erdoğan'a, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın da katıldığı yönündeki söylentiler ise doğrulanmadı. Gündemi uzun süre meşgul eden gizemli zirveye ilişkin medyada yer alan haberler, 'Çukurambar buluşması' olarak anıldı.

Son bir haftaya damgasını vuran, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a 'suikast hazırlığı' iddiası da, Çukurambar'ı gazete manşetlerine yeniden taşıyan gelişme oldu. Bir ihbar üzerine 19 Aralık Cumartesi gecesi operasyon düzenleyen Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekipleri, Çukurambar semtinde şüpheli iki kişiyi gözaltına aldı. Askeri personel olduğunu anlaşılan Albay E.Y.B. ile Binbaşı İ.G.'nin üzerinden Arınç'ın ev adresinin çıktığı ileri sürüldü ve olay medyaya 'Arınç'a suikast hazırlığı' diye yansıdı. Operasyondan üç gün sonra Genelkurmay tarafından yapılan açıklama ise kafaları iyice karıştırdı. Açıklamada, polisin operasyon düzenlediği iki askeri personelin, TSK'dan bilgi sızdıran bir kişiyi takip için Çukurambar'da bulundukları belirtildi.

Ülke gündemini sarsan olayların yaşandığı Ankara'nın yıldızı parlayan semti Çukurambar'ı mercek altına alan AKŞAM PAZAR, mahalle sakinlerinin portresinden konut fiyatlarına, bölgenin hit mekanlarından alışveriş merkezlerine varana kadar geniş çaplı bir araştırma yaptı. İşte Çukurambar'ın önlenemeyen yükselişinin öyküsü:

En lüks semtlerden biri oldu

Daha 10 yıl öncesine kadar Anadolu'dan göç edenlerin yerleşim yeri olan gecekondu mahallesi Çukurambar, Başkent Ankara'nın Eskişehir Yolu'na doğru gelişmesiyle ortaya çıkan ranttan nasibini aldı. Çok sayıda kamu kurumunun yeni binalar yaparak bu bölgeye taşınması ve semtin Kızılay, Bakanlıklar gibi merkezlere olan yakınlığı, Çukurambarı kısa sürede kalkındırdı. Daha önce yok pahasına satılan Çukurambar'daki arsalar astronomik fiyatlara ulaştı, derme çatma gecekondular milyon TL'ye alıcı bulmaya başladı.

Çukurambar'ın önemli bir mekan haline gelmesi, siyasilerin bu mahalleyi mesken tutmasıyla hızlandı. Özellikle 'Milli Görüş' kökenli eski ve yeni siyasetçiler, art arda Çukurambar'a yerleşmeye başladılar. AK Parti Kocaeli Milletvekili Osman Pepe tarafından yaptırılan ve aynı site içinde bulunan Lale, Feza ve Gül Blokları, AK Partili ve Saadet Partili birçok vekil tarafından adeta kapışıldı.



Çukurambarlı siyasiler

Özellikle milletvekili lojmanlarının boşaltılmasının ardından Çukurambar'a taşınan siyasetçiler, birbirlerine komşu oldular. Çukurambar'da oturan siyasetçiler şöyle:

AK Partililer: Bülent Arınç, Salih Kapusuz, Osman Pepe, Altan Karapaşaoğlu, Vahit Kiler, Hasan Fehmi Kınay, Zeki Karabayır, Cevdet Erdöl, Fazlı Erdoğan, Recep Özel.
Saadet Partililer: Mustafa Kamalak, Yasin Hatipoğlu, Mehmet Karaman (Erbakan'ın Özel Kalem Müdürü), Ahmet Fevzi İnceöz, Mücahit Yanılmaz, Mehmet Emin Aydın.
Açıklamalarıyla gündem yaratan CHP'nin ağır topu, Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ile Türkiye Partisi Lideri Abdüllatif Şener de Çukurambar'ı tercih eden ünlü siyasiler  arasında yer aldı.

Ev fiyatları milyon TL'ye dayandı

Çukurambar'da kısa sürede yaşanan inanılmaz değişim ve birkaç ayda inşa edilen lüks konutlar, gayrimenkul fiyatlarına da yansıdı, konut ve işyeri fiyatları tavan yaptı. Bölgedeki 2+1 konutlar bile 300 bin TL'den alıcı buluyor. Lüks olarak tanımlanan 4+1, 5+1 dairelerin fiyatları ise 600 ile 800 bin TL arasında değişiyor. Dubleks konutların değerleri ise milyon TL'ye dayanmış durumda. Bölgede anayola yakın 5 dönümlük bir arsanın fiyatı da tam 20 milyon TL.

Çukurambar'ın popülaritesi konut ve işyeri kiralarına da yansımış durumda. İşyerlerinin aylık kiraları, konumu ve özelliğine göre 3 bin ile 15 bin TL arasında değişiyor. En ucuz konut kirası ise bin TL'den başlıyor ve konutun özelliğine göre 4 bin TL'ye kadar yükseliyor.

Yıllardır Çukurambar'da emlakçılık yapan Özgür Emlak'ın sabihi Yasin Koca, bölgedeki gayrimenkul fiyatlarının son 10 yılda astronomik rakamlara ulaşmasının, mahallenin bulunduğu konumdan kaynaklandığına dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı: 'Burası, Eskişehir-Konya karayollarının da kesişme noktası olması ve kent merkezlerine yakınlığı nedeniyle hızla gelişti. Fiyatlar katlandı. Bu semti tercih edenlerin nitelikleri de, hem kiraları hem de konut fiyatlarını yükseltti. Burada boş arsa nerdeyse kalmadı. İşadamları, yatırımcılar arsaları kapattılar. Gecekonduları satın alıp lüks konutlar inşa ettiler. Bugün itibarıyla çok az sayıda gecekondu kaldı. Onların fiyatları da çok yüksek. Ancak son dönemde yaşanan kriz, emlak piyasasına da yansıdı. Son bir yıldır konut fiyatlarında yükselme yaşanmıyor.'

Lüks mekanların yeni pazarı

Çukurambar'ın en fiyakalı caddesi ise İstanbul'un Bağdat Caddesi'ne benzetilen 1423'üncü caddesi. Restoran ve kafelerin ağırlıklı bölümü bu caddede hizmet veriyor. Çukurambar'a bir de, JW Marriot adıyla 5 yıldızlı bir otel yapılıyor. Ünlü kafe zinciri Liva'ya, sürekli doluluk oranıyla 'Çukurambar'ın Merkez Bankası şubesi' yakıştırması da yapılıyor. Liva'nın Müdürü Mehmet Tırıl, müşterilerin yer bulmak için zaman zaman beklemek zorunda kaldıklarını belirterek, 'Buraya milletvekilleri de geliyor, bürokratlar da, işadamları da. Elit kesime hizmet veren bir işletme niteliğinde. İşlerimiz çok şükür oldukça iyi' diyor.

Muhtar dertli

Çukurambar Mahallesi Muhtarı Mehmet İhsan Gülbudak ise mahallede yeterince yeşil alan bulunmamasından dertli. Lüks konutların arasında gecekondu gibi kalan muhtarlığa ait barakanın önünde sorularımızı yanıtlayan Gülbudak, 'Semtimiz çok lüks hale geldi. Modern, konforlu konutlar, iş merkezleri yapılıyor ama ne yazık ki yeşilimiz yok denecek kadar az. Binalar, yeşil yerine beton manzaraları. Oysa bizim yeşile çok ihtiyacımız var. Çok sayıda milletvekili burada oturuyor ama bu konuyla ilgilenmiyorlar. Hep 'çözeceğiz, çözeceğiz' diyorlar' diye içine döküyor.