Ankara'nın Sektörel Rekabet Analizi Fizibilitesi Sonuçlandı



Ankara Ticaret Odası (ATO) ve Gazi Üniversitesi tarafından yürütülen 'Ankara İli Sektörel Rekabet Analizi Fizibilite Projesi', ATO'da düzenlenen toplantıda kamuoyu ile paylaşıldı. Ankara Kalkınma Ajansı'nın 'Doğrudan Faaliyet Destek Programı 2010' çerçevesinde desteklediği projelerden biri olan bu çalışma ile üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilerek Ankara'nın sektörel rekabet analizinin fizibilitesi yapıldı.

Ankara Kalkınma Ajansından yapılan açıklamaya göre, toplantıya ATO Yönetim Kurulu Başkanı ve Ankara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Salih Bezci, Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Duran Altıparmak, ATO Yönetim Kurulu Üyeleri Süleyman Yolcu, Sinan Yaman ve Koray Güngör Şanal, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Asım Balcı katıldı.

ATO Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Yaman da projenin Ankara sanayisi için çok önemli bir çalışma olduğunu belirtti.

Proje ortağı Gazi Üniversitesi adına toplantıya katılan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Duran Altıparmak ise projenin üniversite, sanayi ve oda ortak çalışması olarak ayrı bir öneme sahip olduğunu kaydetti.

Proje ile Ankara’nın rekabetçilik düzeyinin sürekli olarak izlenmesi ve gelecek tahminlerinin yapılabilmesine olanak tanıyacak 'canlı bir veritabanı' tasarlandı. ATO üyelerinden toplanacak güncel ve güvenilir veriler projenin veri tabanını oluşturacak.

Çalışmada pilot uygulama olarak Ankara'nın en köklü imalat yeri ve sektörü olarak Siteler’de bulunan mobilya sektörü seçildi. Rekabetçiliğin yüksek, ekonomik hareketliliğin canlı olduğu bölge aynı zamanda Ankara’nın önemli iş sahalarından birini de oluşturuyor. Pilot uygulama sonucu elde edilen veriler Ankara’nın mobilya sektöründeki rekabetçiliğini, firma yapılanmalarını, güçlü ve zayıf yönlerini ortaya koyması açısından önemli verileri ortaya koydu. Tasarlanan ‘canlı veritabanı’ ile diğer sektörler ve girişimler için de veri kaynaklarının elde edilmesine imkan sağlanacak donanım elde edilecek.