Ankara'nın Sivil Mimari Örnekleri İstanbul'da



TÜBİTAK’ın desteğiyle Başkent Üniversitesi bünyesinde yürütülmüş olan Ankara’da 1930-1980 yılları arasında Sivil Mimari Kültür Mirası Araştırma, Belgeleme ve Koruma Ölçütleri Geliştirme Projesi kapsamında birçok etkinlik gerçekleştiriliyor. Bunlardan dördüncüsü olan ve VEKAM desteğiyle gerçekleştirilen bir araştırma ve belgeleme çalışması olarak ele alınan “Sivil Mimari Bellek Ankara 1930-1980” sergisi, sonuç bulgularının yeni tartışmaları mümkün kılacak bir potansiyele sahip olduğu ve bu tartışmalar için önemli bir zemin oluşturduğu düşüncesiyle, en geniş kesimlerle paylaşılması amacıyla bu kez İstanbul’da gerçekleştiriliyor.

Sergide proje çalışmaları kapsamında Ankara’da tespit edilen ve belgelenen çok sayıda yapı arasından seçilmiş, her biri yapıldıkları dönemin barınma pratiklerini ve modern yaşam kültürünü aktaran konut yapılarına; posterler, kartlar, detay posterler ve kartpostallar aracılığı ile dikkat çekilmesi ve bu yapıların mimarlarının bilinir olmasının sağlanması; öte yandan kullanıcılara ait sesli sunumlar aracılığı ile de sosyal olarak bu yapıların yeniden üretilmeleri sürecinin ortaya konulması amaçlanıyor. Sergide yapıların bir kısmının Başkent Üniversitesi öğrencileri tarafından hazırlanan maketleri de yer alacak.

Gerek İstanbul’da yaşayan Ankara sevdalılarını ve araştırmacılarını, gerek mimarlık kuramı ve tarihi ile uğraşan, koruma alanında faaliyet yürüten akademisyen ve uygulamacıları ve İstanbulluları yakından ilgilendirecek olan sergi 1-11 Eylül 2015 tarihleri arasında Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Sergi Salonu'nda ziyaret edilebilir.