''Ankara'yı Bir Dünya Şehri Yapmaya Matuf Elimizde Bin 925 Proje Var''



Vergi Haftası dolayısıyla Ankara Vergi Dairesi Başkanı Şinasi Candan ve başkan yardımcıları, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel'i makamında ziyaret etti.

Yüksel, burada yaptığı konuşmada, Vergi Haftası'nın temel esasının toplumda vergi bilincinin oluşturulması ve mükelleflerle vergi idarelerinin arasındaki ilişkinin artırılması olduğunu söyledi.

Tüm ''akıllı devletlerin'' yaptığı gibi Türkiye'nin de sürdürülebilir kalkınmanın yollarını aradığını dile getiren Yüksel, ''Ben çağdaş şehirlerde yaşamak, medeni hizmetleri almak, sürdürülebilir kalkınma istiyorum'' deniliyorsa mutlaka verginin konuşulması gerektiğini vurguladı.

Bunların konuşulabilmesi için güçlü bir ekonomi, iyi bir kalkınma mantığı ve çok düzgün bir vergi sisteminin oluşması gerektiğini belirten Yüksel, şunları kaydetti:

''Ankara'nın bir dünya şehri olduğunu söylüyoruz ama bunu nasıl, hangi yöntemlerle gerçekleştireceksiniz bunları konuşmak lazım. 2012 yılının Ocak ayı itibariyle Ankara'yı bir dünya şehri yapmaya matuf elimizde bin 925 proje var. Hepimiz kabul etmeliyiz ki bu projelerin bir ödeneği, bir karşılığı olması gerekiyor. Bu projelerin maliyeti takriben 8,5 milyar lira civarındadır. O zaman hızlı ulaşımdan, kaliteli sağlıktan, çağdaş eğitimden, enerjiden, teknolojiden çabuk yararlanmak istiyorsanız bu projelerin karşılığının ne olduğunun konuşulması gerekiyor. Bana göre bunun birinci esası vergi anlayışından geçiyor.''

Vatandaşa tüm bunların anlatılması gerektiğine dikkati çeken Yüksel, sözlerini şöyle tamamladı:

''Vatandaş da bunun karşılığında ödediği vergilerin nasıl harcandığını sorabilir. Ankara'da genel idare olarak vergi konusunda tüm ilişkilerimizi açık ve eşit tutmamız lazım. Ayrıca hem vergi ilişkilerimizde hem de sistemimizde uygunluğu arıyoruz. Vatandaş bilmelidir ki devlete vergi olarak verdiği her kuruş para, kendisine kaliteli bir yaşam olarak geri dönecektir. Bu vesileyle 23. Vergi Haftası'nın hem vergi bilincinin gelişmesine hemde mükellefle idaremiz arasındaki ilişkilerin daha rasyonel hale gelmesine vesile olmasını diliyorum.''

''Bütçe gelirinin yüzde 12'si Ankara'dan''

Ankara Vergi Dairesi Başkanı Candan da Başkanlığın faaliyetleri hakkında Vali Yüksel'e bilgi verdi.

Başkanlığın toplam 5 bin 560 personelle hizmet verdiğini belirten Candan, Ankara'da 287 bin 505 gelir vergisi mükellefi, 83 bin 823 kurumlar vergisi mükellefi ve 186 bin 767 katma değer vergisi mükellefi olmak üzere toplam 558 bin 95 vergi mükellefi olduğunu söyledi.

Bunun dışında 1,5 milyonun üzerinde motorlu taşıtlar vergisi mükellefi olduğunu da aktaran Candan, 2011 yılında toplam tahakkukun 34 milyar 922 milyon lira, tahsilatın ise 27 milyar 202 milyon lira olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Candan, söz konusu rakamlarla Türkiye'deki bütçe gelirlerinin yüzde 12'sinin Ankara'da sağlandığını sözlerine ekledi.