Devletin Çektiği 715 Belgesel Raflardan Gün Yüzüne Çıkıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 1987-2003 yıllarında Türkiye’nin kültürel birikimini konu edinen 715 belgesel çektirdi. Ancak milyarlarca paranın harcandığı belgeseller şimdiye kadar Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün depolarında tutuldu. Yıllarca depolarda saklı tutulan belgeseller için Bakan Atilla Koç’un talimatıyla kurtarma kararı alındı. Belgeseller önümüzdeki günlerden itibaren CD’lere aktarılarak yurtdışındaki kültür-turizm ataşeliklerine gönderilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin yurtdışında tanıtımı ve kültürel mirası kayıt altına alma amacı ile 1987-2003 yılları arasında 715 belgesel çektirdi. Herhangi bir yerde kullanılmayan belgeseller Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün depolarında saklı tutuldu. Aralarında Yeşilçam’ın en ünlü yönetmenlerinden Türker İnanoğlu’nun da bulunduğu çok sayıda yönetmenin imzasını taşıyan belgeseller, yeniden hayat bulacak. Bakanlık, belgeselleri CD’lere aktarıyor. Betacam formatında olan kasetler günümüz teknolojisi ile buluşturulacak. CD’ler çekilme amaçlarına hizmet etmeleri için yurtdışındaki kültür-turizm ataşeliklerine, seyahat acentelerine gönderilecek. Türkiye’nin kültürel birikiminin konu edildiği belgeseller ise gelen talepler doğrultusunda televizyon kuruluşlarına gösterilmeleri amacıyla verilecek.

“Filminizi Türkiye’de Çekin” adını taşıyan Türker İnanoğlu imzalı belgesel, yabancı sinema yapım şirketlerinin dikkatini Türkiye’ye çekmek amacı ile 1990 yılında çekilmiş. Farklı konuları ile dikkat çeken belgeseller arasında; “İz Bırakanlar” adı ile Nuri İyem, Turan Selçuk, Fikret Otyam, Semiha Berksoy, Orhan Asena gibi Türk kültür hayatına önemli katkıları olmuş isimlerin hayatlarını, “Yazarların Evleri” adı ile Nurullah Ataç, Refik Halit Karay, Ömer Seyfettin, Tevfik Fikret, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Orhan Kemal, Nazım Hikmet, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Sait Faik gibi önemli edebiyatçıların yaşadıkları evlerini anlatan kasetler bulunuyor. “Dört Şair” belgeselinde ise Orhan Veli, Yahya Kemal, Necip Fazıl ve Nazım Hikmet’in birer şiirleri kliplendiriliyor. Türkçe olarak çekilmiş; Türk oymacılığı, ebru sanatı, İznik çinileri, Türk el sanatları, Türk halı sanatlarının anlatıldığı önemli belgeseller de çürümekten kurtarılacak kasetler arasında bulunuyor.