Antalya Havalimanı için Pazarlık Günü

Antalya Havalimanı 17 yıllığına devredilmek üzere bugün ihaleye çıkarılıyor. Ankara’da Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin yapacağı ihalede teklif dosyaları sabah alınacak. Yapılacak teknik incelemenin ardından, fiyat zarfları açılacak ve her bir grupla tek tek pazarlık yapılarak tekliflerini artırmaları istenecek. Bu şekilde yapılacak üç turdan sonra en yüksek teklifi getiren grup ihaleyi kazanacak.

İhaleye 3 gruptan teklif gelmesi bekleniyor. Çelebi Hava Servisi, ihaleye Viyana Havalimanı’nı işleten Flughafen Wien ile ortak girişim oluşturarak katılacağını açıkladı. Ortaklıkta Flughafen Wien’in yüzde 51, Çelebi’nin yüzde 49 payı olacağı belirtildi. İhaleye katılması beklenen diğer iki yatırımcı da TAV ve Fraport-İÇTAŞ.

Firmalardan TAV, İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes havalimanları, Fraport ve İÇTAŞ Antalya 1 ve 2’nci dış hatlar terminallerini, Çelebi de İÇTAŞ’la ortak Antalya 2. dış hatlar terminalini işletiyor.

TEKLİFLER 2.5 MİLYAR DOLAR CİVARINDA BEKLENİYOR
Antalya’nın büyüyen potansiyeli ile ihalede tekliflerin 2.5 milyar dolar civarında olması bekleniyor. Rekabetin kızışmasıyla birlikte rakamın 3 milyar dolar sınırına ulaşabileceği de tahminler arasında.

Şartnameye göre, ihaleye sadece 2003-2006 yılları arasında en az 7.5 milyon yolcu kapasiteli ve 100 bin metre kareden büyük terminal işletmesi yapmış şirketler katılabiliyor. Geçen yıl 12.2 milyonu dış hatlar olmak üzere toplam 14.6 milyon yolcuya ev sahipliği yapan Antalya Havalimanı’nda kazanan şirket 1 ve 2. dış hatlar, iç hatlar ve özel yolcu salonlarının işletmesini yapacak.