Antalya Havalimanı'na 600 Milyon Avro Kredi



Garanti Bankası, ile Alman bankaları HVB ve West LB AG'den oluşan konsorsiyum, Antalya Havalimanı ihalesini kazanan Fraport-IC ortak girişim grubuna 13 yıl vadeli 600 milyon avro kredi verdi. Kredinin anlaşmasının imza törenine katılan ve soruları yanıtlayan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Turgay Gönensin, "Garanti Bankası olarak bugüne kadar bu projelere 10 milyar dolara yakın destek sağladık. Bunun 750 milyon dolarını sadece havalimanı yenileme ve yap-işlet-devret projelerine yönelttik. Türkiye'yi büyüten projelere destek vermeye devam edeceğiz" dedi.

Gönensin, Türkiye'de özellikle altyapı alanındaki yatırımların hızla devam ettiğini belirterek, geçen yıl proje finansmanına 2.5 milyar dolar harcadıklarını, bu yıl ise bu rakamın 5 milyar doları bulacağını söyledi. Gönensin, "Altyapıda işler yolunda. Küresel dalga biraz etkiler ama genel olarak işler yolunda" dedi. Geçen yıl 2.5 milyar dolar olan proje finansmanlarının bu yıl 3.5-4 milyar doları bulacağını, gemicilik sektörü de dahil edildiğinde rakamın 5 milyar dolara ulaşacağını belirten Gönensin, "Burada aslan payını denizcilik alıyor. İzmir Limanı'nın ve Mersin Limanı'nın finansmanını aldık. Tuzla'da yapılan her iki gemiden birini de yine biz finanse ediyoruz. Şu anda rüzgâr santrallarının da yüzde 50'sini yine biz finanse ediyoruz" diye konuştu.

'Faiz indirimi son çeyrekte'
Gönensin, "Bu yılın son çeyreğinde faiz indirimi ve buna parelel enflasyonda düşüş bekliyoruz. Kredi maliyetleri gayet uygun. Konut kredileri faizi yine düşerse ev alınır. 1'e yakın civarlarda alınır" değerlendirmesinde bulundu.

'Alman turist sayısı artacak'
Fraport-IC İçtaş Antalya Havalimanı Terminal Yatırım ve İşletmeciliği Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Çeçen "Fraport'un varlığı özellikle Alman turistlerin Antalya'ya gelişini artıracağına inanıyoruz. 17 yıl boyunca işleteceğimiz Antalya Havalimanı'na ve Antalya'ya büyük katkılar sunacağız, havalimanımızın dünya standartlarına ulaşması için çalışacağız" diye konuştu.