Kaçaklar Ruhsat Peşinde



AKP milletvekillerinin 'ufukta seçim olur' düşüncesiyle 'elektrik ve su götürelim' dediği, kentlerin sırtlarındaki gecekondular tartışılırken, İzmir'de sayıları 50 bine yaklaştığı belirtilen kaçak işyerleri göz ardı ediliyor. İlçe belediyeleri, sorunun çözümünü 'geçici ruhsat' vermekte buluyor.

Gecekonduların "kaçaklığı" çeşitli nedenlerle gündemi işgal ederken, kentlerin göbeğindeki işyerlerinin imar iznine aykırı uygulamalar nedeniyle aynı duruma düşmesi gözlerden kaçıyor. Yalnızca, Konak'a bağlı Karabağlar'da yaklaşık 3 bin işyerinin imar mevzuatına aykırı uygulamalar gerçekleştirdikleri için ruhsat sorunuyla karşı karşıya olduğu bildiriliyor. İlçe belediyeleri, geçmiş dönemde olduğu gibi sorunun çözümünü geçici ruhsatta ararken, büyükşehir belediyesi de "ısrarlara" dayanamıyor.

AKP'li milletvekillerinin 2006 bütçe görüşmelerinde, gecekonduya af niteliği taşıyan "Kaçak yapılara, gecekondulara elektrik ve su götürülsün" önerisi, "ufukta seçim mi var?" sorusunun yanında, kaçak yapılaşma tartışmalarını da beraberinde getirdi. AKP'lilerin "oy deposu" olarak gördüğü "kaçaklar" kentin sırtlarında. Ancak kamuoyunun gözünden kaçan "başka kaçaklar" kentin içinde, herkesin burnunun dibinde varlığını sürdürüyor. Onlar, belki her sabah alışveriş yaptığımız bakkal, pazarlıkta anlaşamadığımız mobilyacı, köftesinin tadına doyamadığımız lokanta işletmecisi, baklavasından misafirlere götürdüğümüz tatlıcı... Esnafın birçoğu, yetkililerden izin almaya gerek görmeden dükkanında yaptığı tadilatları olağan görüyor. İşyerinin sınırlarını genişletiyor, balkon kapatıyor, hatta kat çıkıyor. Sonuçta binanın imar izniyle işyerinin mevcut durumu arasında aykırılıklar olduğu için işletme "yasadışı" duruma düşüyor.

Ancak, esnaf için endişe edilecek bir konu yok! Nasıl gecekonduya "af" çözümü bulunduysa, kaçak işyerlerine de "geçici ruhsat" çözümü bulunmuş durumda. Belediyeler, yasanın dışına çıktığını belirledikleri işyerlerine, bir yıllık-doğal olarak bedeli karşılığında- "geçici süre belgesi" vererek sorunu çözme yoluna gidiyor.

İzmir'de bu konumda 50 binin üzerinde işyeri olduğu bildiriliyor. Konunun doruğa çıktığı yer ise Konak'a bağlı Karabağlar. Buradaki işyerlerinin neredeyse tamamına yakını imar iznine aykırı uygulamalar yapılması nedeniyle kaçak durumda. Bu konumdaki işyeri sayısı, Konak Belediyesi yetkililerinin verdiği bilgiye göre, yalnızca Karabağlar'da 3 bine ulaşıyor. İlçedeki toplam sayı ise yaklaşık 20 bin. Bu rakam, önceki dönemde gerçekleşen geçici ruhsat uygulamalarıyla da örtüşüyor.

İlçelerde geçici ruhsat uygulamasına devam isteği İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde de tartışılmıştı. Büyükşehir belediye meclisinin "devam" kararını, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu "veto" etmişti. Karar, ikinci kez meclis gündemine gelmiş ve tartışmaların ardından kabul edilmişti.

Belediye yetkilileri, mevzuata aykırılığın mazereti olamayacağını vurgulamasına karşın, kaçak işyerlerini geçici de olsa ruhsatlandırmaktan başka çarelerinin olmadığını söylüyor.

Bu arada, imara aykırı uygulamaları nedeniyle "kaçak" duruma düşen işyerlerinin sahipleri, geçici de olsa ruhsat peşinde koşturuyor...