Antalya İstanbul'u Solladı: 3.2 milyar Dolar



Türkiye'nin turizm başkenti Antalya'nın havalimanları terminallerinin kiralanması için çıkılan ihale, rekorla sonuçlandı. Alman Fraport-IC ortak girişim grubu; İstanbul, Ankara ve İzmir havalimanlarının güçlü işletmecisi TAV arasında kıran kırana geçen ihaleyi, 3 milyar 197 milyon 424 dolar teklifle Fraport-IC ortak girişim grubu kazandı. Her ne kadar rakam İstanbul Dış Hatlar Terminali ihalesinde ortaya çıkan 3 milyar doları aşmış gibi görünse de işletme yılı olarak bakıldığında yıllık bazda İstanbul'un 8 milyon dolar yukarıda olduğu ortaya çıkıyor. Çünkü TAV İstanbul'u 15.5 yıl, yıllığı 193 milyon dolardan, Fraport-IC Holding ise Antalya Havalimanı'nı 17 yıl, yıllığı 185 milyon dolardan işletecek. Ancak yolcu başına ödenen parada Antalya yine İstanbul'un önüne geçiyor. İstanbul'un iç ve dış hatlarda 21.2 milyon yolcuyu ağırladığı düşünüldüğünde yolcu başına TAV 142 dolar öderken, geçen yıl 14.2 milyon yolcuyu karşılayan Antalya için ihalede verilen yolcu başına rakam 225 dolar düzeyinde.

İhale 6 Tur Sürdü
Antalya'da bulunan havalimanlarının iç ve dış hatlar terminalleri ile CIP özel yolcu alanlarının, 17 yıl 3 ay 17 gün kiralanmasına ilişkin ihale, Devlet Hava Meydanları İşletmesi DHMİ) Genel Müdürlüğü binasında saat 10.00'da başladı. IC Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen ile TAV Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın'ın da hazır bulunması ihalenin, kıran kırana geçeceğinin işareti olarak değerlendirildi. Herkesin sonucunu merakla beklediği ihaleye; TAV, Fraport-İçtaş ile Çelebi- Vie ortak girişim grupları teklif verdi. Komisyon, öncelikle teklifleri usul yönünden inceledi. Komisyon Başkanı Funda Ocak, Çelebi-Vie ortak girişim grubunun geçeci teminat mektubunun, SSK ve vergi borcu bulunmadığına ilişkin belgelerinin usulüne uygun olmadığını belirterek, yeterlilik alamayan Çelebi-Vie'nin ihaleden elendiğini açıkladı. Daha sonra basına kapalı olarak gerçekleştirilen turlara geçildi. Katılımcı firmalar, rakiplerinin verdiği teklifi bilmeden fiyatlarını artırdı.

Zafer Çığlığı Atıldı

İhale, 6'ncı turda bağlandı. İhale Komisyonu Başkanı Ocak, sonucu açıklarken ihalede rekor kırıldığını, TAV'ın her zamanki gibi 'klasını' gösterdiğini söyledi. Bu sözler, salonda bir anda TAV'ın ihaleyi kazandığı yönünde algılamalara yol açtı. Ocak, TAV'ın 3 milyar 57 milyon dolar teklif verdiğini açıkladı. Ocak, Fraportİçtaş ortak girişim grubunun ise 3 milyar 197 milyon 424 dolar teklif sunduğunu söyledi. Ocak'ın bu açıklamasının ardından İbrahim Çeçen dahil Fraport-İçtaş yöneticileri zaferlerini, çığlıklar ve alkışlarla kutladı. İhale önce DHMİ Yönetim Kurulu'na oradan da Rekabet Kurumu'nun onayına sunulacak. Cep telefonlarının alınmadığı ihaleye konsorsiyum oluşturarak giren Fraport-İçtaş, halen Antalya'da terminal işletmesinde rakip durumda bulunuyor. İhaleden elenen Çelebi ise İçtaş'ın ikinci dış hatlar terminalinde ortağı. Fraport'un, 1 Eylül 2007'ye; Çelebi-İçtaş'ın 24 Eylül 2009 tarihine kadar sözleşmeleri bulunuyor. İhaleyi kazanan Fraport-İçtaş ortak girişim grubu, önce birinci, ardından da ikinci terminalin işletmesini devralacak.

Ödeme 17 yılda tamamlanacak

Fraport-İçtaş 3 milyar 197 milyon 424 doları şöyle ödeyecek:

* Bu yıl eylül ayında toplam bedelin yüzde 18'i,

* 2008 yılının eylül ayında yüzde 7'si,

* Sonraki 15 yılda kalan tutarın her yıl yüzde 5'i