Antalya Ovası'nı İmara Açmak, Şehre İhanettir

Bir zamanlar Antalya'nın en lezzetli sebzelerimin yetiştirildiği, eski Antalyalılar tarafından "Bahçe arası" olarak da adlandırılan Kırcami bölgesindeki tarım alanlarının imara açılması tartışmaları, hava fotoğrafçısı Timur Kara'nın, bölge üzerinde yaptığı fotoğraf çalışmasıyla tekrar alevlendi.

Timur Kara, Antalya'da tarımsal faaliyetlerin devam ettiği Kırcami, Güzeloba, Güzeloluk ve Lara bölgelerini havadan fotoğrafladı. Fotoğrafta, Lara kıyı bandında, falezlerin hemen üzerinde yükselen 10-15 katlı binaların arkasındaki plastik ve cam seralarla Antalya Uluslararası Havalimanı yer alıyor.

Kırcami bölgesindeki tarım alanlarının da şehir içinde kaldığına işaret eden Timur Kara, "Kırca-mi'deki seraların hemen yanında 20 katlı apartmanlar yükseliyor. Bu bölgenin imara açılmasının önüne hiç kimse geçemez. Ancak, hiç olmazsa bu bölgede en fazla 4-5 kadı binalara izin verilmeli. Havaalanının hemen yanındaki bu bölgede yükselecek 10-20 kadı binalar hoş görünmeyecektir" dedi.

'İmar için bahaneler üretiliyor'

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Antalya Şubesi Başkanı Hediye Gündüz de, dünyada tarımsal değer bakımdan en önemli iki ovadan birinin İtalya'daki Po Ovası, diğerinin de Antalya Ovası olduğunu vurguladı. Almanya'da merkezi idarenin kimyasallarla kirlenen toprakları temizleterek, tarıma açmanın yollarının aradığını, buna karşılık Antalya'da çok değerli tarım arazilerinin imara açılması için çeşitli bahaneler üretildiğini iddia eden Hediye Gündüz, şunları söyledi: "Kırcami bölgesindeki toprakların tarımsal değerini yitirdiği iddiası, yapılmak istenen işe kılıf uydurma mantığıdır. Düden Çayı'nın taşıdığı alüvyonla oluşan bu bölgedeki arazi en kıymetli tarım topraklarıdır. Yıllarca Kırcami topraklarını sulayan Düden Çayı'nın bölgeye akan kolları kurutulmuş. Yıllarca o bölgedeki insanları, (imara açacağız) diye siyasi amaçlarına alet ettiler. Dünyanın en kaliteli toprakları arasında gösterilen Antalya Ovası'nın bu değerli bölümünü imara açmak, şehre yapılacak en büyük ihanet olacaktır."

'Toprak, kalitesini kaybetti'

Ziraat Odası Antalya Şubesi Başkanı Halil Ordu ise, Antalya'yı besleyen bu değerli toprakların Düden Çayı'ndan yapılan "vahşi sulama", aşırı gübreleme ve zirai ilaç kullanımı nedeniyle tahrip olduğunu söyledi. Bu bölgedeki toprağın artık hastalandığını savunan Halil Ordu, çiftçilerin daha çok zirai ilaç kullanımına yöneldiklerini, bu alanlarda üretilecek sebzenin insan sağlığına da olumsuz etki yapacağını bildirdi. Halil Ordu şu görüşleri savundu: "Aşırı gübreleme, ilaçlama ve vahşi sulama nedeniyle bölgenin ekolojik dengesi bozuldu. Kırcami'yi imara açmaktan başka çare kalmadı. Zaten tarım üretimi bu bölgede ekonomik olmamaya başladı. Gübreleme ve ilaçlama üretimi pahalaştırdı. Bölgede ekolojik denge bozuldu.."