Antalya Şehir Müzesi, Turisti Kent Merkezine Çekecek



Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, Kaleiçi'ndeki tarihi ve kültürel değerleri koruyarak, çağdaş bir anlayışla yeniden sunmak ve bu sayede kent merkezini canlandırmak için ''Antalya Şehir Müze ve Sergileri'' projesi hazırladıklarını bildirdi. Budak, yaptığı yazılı açıklamada, kent merkezinde yeterince cazibe merkezinin bulunmayışı nedeniyle Antalya Havalimanı'na inen milyonlarca turistin çok az bir kısmının şehir merkezine geldiğini kaydetti.

Kent merkezinin büyük potansiyele sahip olmasına rağmen trafik, otopark sorunları, görüntü kirliliği gibi nedenlerle yabancı misafirleri çekemediğini kaydeden Budak, Kaleiçi'nde yapılan çalışmalardan sonra burayı ziyaret eden turist sayısının arttığına dikkati çekti.

Kent merkezindeki cazibe merkezinin sayısı ve niteliğinin artırılması gerektiğini vurgulayan Budak, şunları kaydetti:

''Kaleiçi'ndeki tarihi ve kültürel değerleri koruyarak çağdaş bir anlayışla yeniden sunmak ve bu sayede kent merkezini canlandırmak için Antalya Şehir Müze ve Sergileri olarak adlandırdığımız projemizi hayata geçirmek istiyoruz.''

Proje kapsamında öncelikle ATSO'nun eski hizmet binasını kültür ve sanat ağırlıklı bir merkez olarak düzenlemeyi planladıklarını ifade eden Budak, Yivli Minare Cami ve yakın çevresindeki tüm vakıf eserlerinin külliye anlayışıyla Türk-İslam Eserleri Müzesi haline dönüştürülmesini hedeflediklerini belirtti.

Güzel Sanatlar Galerisi olarak kullanılan Mevlevihane ile halen kapalı tutulan Mevlevihane Hamamı'nın da aynı projeye entegre edilmesi gerektiğini düşündüklerini bildiren Budak, Güzel Sanatlar Galerisi'nin Kaleiçi'nin merkezine taşınmasının daha uygun olacağını bildirdi.

Budak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
    
''Kesik Minare'nin restorasyon projesi hayata geçirildikten sonra bir açık hava müzesi ya da arkeoloji parkı haline getirilmesi faydalı olacaktır. Kaleiçi'ndeki eski İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü hizmet binaları halen boş durmaktadır. Kaleiçi'nin çok önemli bir yerinde bulunan bu binaların da kültür ve sanatla işlevlendirilmesi için odamız üzerine düşeni yapmaya hazırdır. Hıdırlık Kulesi'nin 'Roma Dönemi Antalya Sergisi' ve Üçkapılar'daki burçların 'Selçuklu Dönemi Antalya Sergisi' haline getirilmesi, Kaleiçi'ne ciddi bir cazibe kazandıracaktır.''
    
Budak, proje sayesinde Antalya'nın sadece Akdeniz'in en önemli turizm destinasyonlarından biri olarak kalmayacağını, aynı zamanda bir ''Müze Kent'' haline geleceğini, projeyi Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile de paylaştıklarını kaydetti. (AA)