Antalya'da 60 Yıllık Okul Çarşı için Yıkıldı



“Kentsel dönüşüm” projesi kapsamında yer altı çarşısı yapmak üzere iki ay önce İsmet İnönü Kız Enstitüsü’nü gece yarısı yıkan Antalya Büyükşehir Belediyesi, dün gece de bitişik parseldeki İnönü İlköğretim Okulu’nu yıktı. Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Zeybek, okulun yargı süreci sona ermeden yıkılmasına tepki göstererek, polis gözetiminde gerçekleştirilen yıkımdan Büyükşehir Belediye Başkanı ve Antalya Valisi’ni sorumlu tuttu.

‘Okulun yıkılması hukuku çiğnemektir’
Yıkım öncesinde İnönü İlköğretim Okulu’nun önünde polis engeline rağmen bir basın açıklaması yapan Kadir Zeybek, okulun yıkılmasına tepki gösterdi. Hukuk süreci tamamlanmadan İnönün İlköğretim’in yıkılmak istenmesini zorba bir tavır olarak niteleyen Zeybek, İnönü İlköğretim Okulu’nun yıkım kararının durdurulması istemiyle dava açtıklarını kaydederek şöyle devam etti:

“Antalya 2. İdare Mahkemesi’nin vermiş olduğu ‘Yürütmenin durdurulmasının reddi' kararına, Antalya Bölge İdare Mahkemesi nezdinde bir hafta içinde itiraz hakkımız var. Ancak bu hak kullandırılmadan ve hukuki süreç bitmeden, İnönü İlköğretim Okulunun yıkılması suçtur, hukuku çiğnemektir.''

Mahkeme’nin 20 Ağustos 2007 tarihli kararının davada taraf olan İnönü İlköğretim Okul Aile Birliği’ne ve Eğitim Sen’e henüz tebliğ edilmediğini ifade eden Eğitim Sen Şube Başkanı, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Antalya Valisi Alaaddin Yüksel’in İnönü İlköğretim’in hukuk dışı bir şekilde yıkımının hesabını vermekte zorlanacaklarını vurguladı.

‘Türel'in tarih bilinci eksik’
Basın açıklamasında İnönü İlköğretim Okulu Okul Aile Birliği adına konuşan İlhan Karakurt da İnönü İlköğretim’in Antalya’nın en eski eğitim kurumlarından birisi olarak kent tarihinde çok önemli yeri olduğunu belirtti. Yıkım kararını eleştiren Karakurt, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in de İnönü İlköğretim’den mezun olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

“Derslik sıkıntısı olduğu söylenen Türkiye’de yeni bir eğitim –öğretim yılı başında çok değerli bir okul binası hukuksuz bir şekilde yıkılmak isteniyor. Geçtiğimiz Mart ayında eğitim devam ederken okulumuz taşınmak istenince buna karşı çıkmıştık. O esnada görüştüğümüz Başkan Menderes Türel, ‘Ben de bu okul mezunuyum, ancak yıkım konusunda duygusal davranamam’ demişti. Bu yıkım kararı Başkan Türel’in tarih bilincinden yoksun olmasından kaynaklanıyor. Tarih bu yıkımın hesabını soracaktır. Çünkü dünü olmayanın yarını da olmayacaktır.”

Basın açıklamasının ardından Eğitim-Sen üyelerinin okul bahçesinden ayrılmalarıyla birlikte geniş güvenlik önlemleri altında okulun yıkımına başlandı. Büyük boy iki iş makinesi ile gerçekleştirilen yıkımda itfaiye araçları da su sıkarak toz oluşmasını engelledi. Okul mezunlarının ve bazı yurttaşların hüzünle seyrettiği yıkım gece geç saatlere kadar sürdü.

İnönü için Kurul'a başvurulmuştu
Y. Mimar Cemil Cahit Sönmez ve Y. İnşaat Mühendisi Galip Büyükyıldırım’ın 2005’teki başvurularının işleme konmaması üzerine Eğitim Sen ve Tabip Odası gibi kurumlar da Antalya Koruma Kurulu’na başvurarak İnönü İlköğretim’in yanı sıra daha önce yıkılan Kız Enstitüsü ve Ekim ayında yıkılması planlanan Doğumevi binalarının erken dönem Cumhuriyet mimarisinin Antalya kent merkezindeki son örnekleri olarak korunmasını istemişti.

Antalya’daki esnaf oda ve dernekleri ile Mimarlar Odası’nın yıkılmasını savunduğu Doğumevi ve okul binalarını geçtiğimiz Mart ayında inceleyen Koruma Kurulu, binalar için “Mimari değeri yok, anı değeri var” kararı almıştı. Bu karardan sonra Doğumevi ve okul binalarının kurtulması yargı kararına kalmıştı. Büyükşehir Belediyesi, binaların yıkımını tamamlandıktan sonra yeraltında iki kat çarşı iki kat da otopark yapmayı planlanıyor

İnönü İlkokulu 'müze' gibiydi
İkinci Dünya Savaşı yıllarında Antalya Valisi Haşim İşçan’ın “devlet-vatandaş” işbirliği ile gerçekleştirdiği “ümran romantizmi” eserlerinden birisi de İnönü İlkokulu’dur . 1946’da iki katlı ve on derslikli olarak hizmete açıldı. Demokrat Parti’nin iktidara geldiği 1950’li yıllarda İsmet İnönü adından rahatsızlık duyup bu ismi kullanmak istemeyen Antalyalılarca ‘On derslikli okul’ olarak anılmış. Diğer okullar beş derslikli olduğu için bu benzetme yapılan İnönü İlkokulu, ‘mülteci okul sığınağı’ gibi de hizmet vermiş.

Antalya Lisesi’nin orta kısmına dersliklerini açan İnönü İlkokulu, bu ‘mülteci’ öğrencilerin sayısı artıkça Merkez ve Hızır Reis adıyla iki ayrı ortaokulun kuruluşuna da ev sahipliği yapmış. Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü de 1973 yılında Valilik Binası’na taşınıncaya kadar İnönü İlkokulu’nda hizmet vermiş. Ayrıca Eğitim Araçları Merkezi de burada açılmış. Okulun ‘Çok Amaçlı Salon’u “Sinema Salonu’na dönüştürülerek diğer okulların öğrencilerine eğitici film gösterimleri yapılmış.

1970’lere kadar Antalya’nın en popüler okulu olan İnönü İlköğretim’in binlerce mezunu arasında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal gibi ünlü isimler de bulunuyor.