Antalya'da Tartışmalı İhale!



Antalya Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi'nde 2010 yılında gerçekleştirilen ihaleyle yaklaşık 40 bin liralık bina dış kaplama, sıhhi tesisat, boya, lavabo, su boruları, WC'ler gibi işleri içeren işlem gerçekleştirildi. Bu işin üzerinden iki yıl geçtikten sonra 2 Mayıs Perşembe günü yeni bir ihale daha yapıldı.

Binanın bakım ve onarım işlerini içeren yeni ihale kapsamındaki imalatlar arasında iki yıl önce yapılan alanların da bulunması nedeniyle hem 40 bin liranın çöpe gitmiş olacağı, hem de bir imalatın üzerinden 10 yıl geçmeden yıkılıp yeniden yapılamamasına ilişkin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'na mükerrerlik açısından aykırılık olduğu öne sürüldü.

Yıkılıp yeniden yapılamaz

Uzmanlara göre, kanun maddelerinde görüleceği üzere bu imalatlar bu kadar kısa zamanda yok sayılıp yeniden imalat yapılamaz. Yapılan imalatlar da mükerrer sayılır. Sayıştay denetçilerinin bu konuda yakaladıkları işler için savunma aldığını hatırlatan uzmanlar, Burdur Müzesi'ndeki benzer imalatlar için uyarıda bulunulduğunu kaydetti.

Ayrıca Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi'nin ziyarete açık bir yer olduğunu aktaran uzmanlar, "Bu kadar fazla miktarda paraya ihtiyaç olmadan bina eksiklikleri ve onarımı yapılabilirdi. Yaklaşık maliyet çok abartılı. İhale Kanunu'na göre yapılan işin üzerinden 10 yıl geçmeden imalatın yıkılarak yeniden yapılamayacak olmasına rağmen yeni bir ihale daha açıldı" dedi.

En düşük teklif 800 bin lira

Antalya Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi'nin ihalesine ilişkin komisyon tarafından katılımcılara açıklanan 14 firmanın teklifleri arasında en düşük teklif 800 bin lira, en yüksek teklif miktarı da 1 milyon 400 bin lira olarak gerçekleşti. Firmaların teklifleri üzerine, İhale Komisyonu teklif dosyalarını inceleyecek ve karar verecek. Komisyonunun kararının ardından onaya sunulacak.