Antalya'da Yatırım Yapılacak Hazine Arazileri Belirlendi



İllerin kalkınmasına yönelik yatırımları teşvik uygulamalarına yardımcı olmak üzere Antalya ve ilçelerinde yatırım yapılacak toplam 40 parsel alanda 52 milyon 561 bin 830 metrekare Hazine arazisi tespit edildi.

Antalya Defterdarı Hidayet Mat, yatırımları teşvik etmek amacıyla geliri kişi başı bin 500 dolar ve altında olan illerin ekonomik kalkınmasına destek vermek amacıyla 5084 Sayılı 'Kalkınmada Öncelikli Yöreler' kanunu çıkarıldığını ve bunun da 54 ili kapsadığını söyledi. Mat, kalkınmada öncelikli yörelere uygulanacak teşviklerle ilgili 28 Şubat 2009 tarihinde çıkarılan 5838 Sayılı Kanun'la bütün illerin teşvik kapsamına alındığını hatırlattı. 5838 Sayılı Kanunla, bölgesel gelişmişlik farklılıklarının giderilmesi ve illerin rekabet gücünün artırılması için desteklenecek yatırımların ön plana çıkarılmasının amaçlandığını ifade eden Mat, bu kanunla birçok teşvik sağlandığına dikkat çekti.

Antalya Defterdarlığı olarak, yatırım yapacaklara destek olmak amacıyla, yeni Hazine arazisi bulmak için başlattıkları araştırmanın tamamladığını anlatan Mat, şöyle konuştu. "Antalya'da yeni yatırım alanları yaratmak için ekiplerimiz iki ay boyunca inceleme ve araştırma yaptı. Antalya'da yapılacak tarım, eğitim, sanayi gibi üretim ve istihdama yönelik yatırımlara tahsis edilmek üzere yeni Hazine arazileri belirledik. Antalya ve ilçelerinde yatırım yapılacak 52,5 milyon metrekare Hazine arazisi tespit edildi. 41 parsel Hazine arazisinin toplam büyüklüğü 52 milyon 561 bin 830 metrekare. Korkuteli ilçesinde belirlenen tek parça Hazine arazisi ise 24 milyon metrekare. Burada rüzgar enerjisi üretimi yapılabilir."

Alanya, Manavgat, Gazipaşa, Serik, Aksu, Korkuteli, Finike, Elmalı, Kumluca ve Gazipaşa ilçelerinde belirlenen Hazine arazilerinde turizm, huzurevi, eğitim, hastane, tarım, yayla turizmi, enerji, gıda ürünleri üretimi, soğuk hava deposu, hayvancılık ve organik tarım yapılabileceğine dikkati çeken Mat, yatırım teşviklerini de şöyle sıraladı: "Hazine arazilerinde üretim ve istihdama yönelik yapılacak yatırımlara kurumlar ve gelir vergisi indirimi sağlanacak. Sigorta işveren primleri de Hazine tarafından karşılanacak. Faiz desteği sağlanacak, KDV istisna ve Gümrük Vergisi muafiyeti olacak. Yatırım tahsisi desteklenecek. Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisinde indirimler uygulanacak. Tahsis edilen Hazine arazisinde emlak vergisi değerinin yüzde 1 ile 3'ü arasında çok cüzi bedelle 49 yıllığına irtifak hakkı verilecek."

Bu teşviklerle yatırımcıların önemli avantajlar elde edeceğini belirten Mat, sanayici ve yatırımcıları Antalya'ya beklediklerini ifade etti.