Antarktika için Büyük Tehlike



Antarktika’da hava sıcaklıklarının artması, kıtayı bitki ve böcek işgaliyle karşı karşıya bırakıyor. Bilim insanları, sineklerin de arasında bulunduğu böcek işgalinin kıtanın doğal yapısını tehdit ettiğini dile getiriyor. Son 30 yılda hava sıcaklığının 3 derecenin üzerinde arttığı Güney Kutbu’nun sahil bölgelerinde çok daha fazla larva ve tohumun hayatta kalabildiği belirtiliyor. Buzulların erimesinin yosunlarla kaplı kara parçalarının oranını artırdığı belirtilirken bu durumun “işgalci”lere yeni potansiyel barınaklar sağladığı aktarılıyor.

Ev sineği ‘kusursuz’ örnek

The Observer’ın haberine göre İngiliz Antarktika Araştırması’ndan Dominic Hodgson, Antarktika’nın karşı karşıya olduğu işgalci türler arasında ev sineğini “kusursuz bir örnek” olarak tanımlıyor. Bu sinek türünün gemilerle kıtaya geldiği, gemilerin mutfaklarında serpildiği ve kıtada oluşturulan üslerde barındığı ve Antarktika’da havalar ısındıkça, sineklerin hayatta kalma şansının da arttığı vurgulanıyor. Hodgson, “Sinek gibi patojen (hastalık mikrobu) taşıyan böceklerin yerli türler üzerinde oldukça tahrip edici etkileri olabilir” diyor. Antarktika’nın yerli yosun ve likenleriyle birlikte böcek türlerinin 3 ana kaynak sebebiyle tehdit altında olduğu belirtiliyor: Ziyaretçi bilim insanları, artan turist sayısı ve küresel ısınma. 2015 ve 2016’da Antarktika’yı 38 bin turist ziyaret etti.

Bu rakamın bir sonraki sezonda 43 bine çıkması bekleniyor. Current Biology dergisine yazan Exeter Üniversitesi’nden Dan Charman’ın öncülüğündeki İngiliz araştırmacılar, en büyük tehdidin küresel ısınma olduğunu belirtirken, Antarktika’nın kıtanın yalnızca yüzde 0.3’lük bölümünde kendisine yaşam şansı bulan yerli bitki örtüsünün son dönemde büyük zarar gördüğü belirtiliyor. Charman’ın ekibi, yosunların gelişiminin 1950’ye göre 4 ya da 5 kat daha fazla olduğunu aktarıyor. Charman, “Yosun gelişiminin hassaslığı ekosistemlerin gelecekteki hava ısısı artışı karşısında hızlıca değişime uğrayacağını gösteriyor bu da bölgenin tabiatında ve biyolojisinde büyük değişimlere yol açacak” diyor.

***

Grönland’da iklim değişikliği etkisi

Danimarka’ya balı özerk ada Grönland’da önceki akşam saatlerinde meydana gelen depremin ardından kıyıları tsunami vurdu. Depremi değerlendiren Stockholm Üniversitesi Jeoloji Bilimleri Enstitüsü profesörü Martin Jakobsson depreme iklim değişikliklerinin neden olmuş olabileceğini belirterek ‘‘Buzlar çekildiğinde üzerinde bulundukları yerdeki baskıyı azalttıkları söylenebilir. Grönland ve diğer yerlerdeki buzlar çekilmeye devam ettikleri sürece yeni depremler bekleyebiliriz’’ dedi.