Antik Kentin Yanına Cezaevi!



Taraf Gazetesi'nden Hüseyin İstemil'in haberine göre, Aydın Söke’de bulunan Antik Priene Kenti ve Büyük Menderes Milli Parkı’nın bitişiğinde bulunan araziye 80 dönüm üzerine 1200 kişilik “T Tipi” bölge cezaevi kuruluyor. Aydın Kültür ve Tabiat Koruma Kurulu bölgede bulunan eski kemer kalıntısı nedeniyle projeyi onaylamamıştı. Ancak kurul daha sonra aynı projeyi onayladı. Şantiye çalışmasının başladığı alanda gezip fotoğraf çeken mimar ve arkeologlar cezaevinin sit alanı veya milli park alanı içinde yer almadığını ancak bu iki yerin de tam sınırında bulunduğunu anlattı. Uzmanlar, koruma ilkeleri açısından doğru olmayan bu projenin derhal durdurulması gerektiğini belirtti.

Aydın’ın Söke ilçesinde Antik Priene Kenti’nin liman sahasına yapılan 1200 kişilik T Tipi bölge cezaevinin temelleri bölge halkının, çevrecilerin ve mimarların karşı çıkmasına rağmen 21 Temmuz’da atıldı. Projenin 18 ayda tamamlanması planlanıyor.

Uzmanlar yeraltı sularıyla meşhur Boynak Köyü’ne yapılan cezaevinin köyün yeraltı suları için de tehlike oluşturacağını ifade ediyor. 2007 yılında Alman Arkeolog Prof. Dr. Hans Lohmann, Dilek Yarımadası dağlarında yaptığı yüzey araştırmasında Priene akropolü’nün kuzeyinde Orta Bizans Dönemi’ne ait yerleşim yeri ve Helenistik Dönem’den kalma anıt mezarlar olduğunu söylemişti. Lohmann, antik kentin kuzeybatısında da tarihi Gözetleme Kuleleri’ne rastlandığını ifade etmişti.

SİT alanı kurallarından faydalanır

Mimar Sibel Gürses, T Tipi bölge cezaevinin 80 dönüm üzerine inşa edildiğini belirterek şunları söyledi: “Cezaevinin inşa edildiği yer Antik Priene Kenti ile Büyük Menderes Milli Parkı’nın sınırlarında yer alıyor. Bu alan Büyük Menderes havzasına bakan bir yer. Bölge konum itibariyle sit alanı değil. Ancak sit alanlarına yakın parsel de sit alanı koruma kurallarından faydalanır. Bu gereklidir. Cezaevinin yapılacağı Boynak Köyü ise yeraltı su kaynaklarıyla ünlü bir yerdir. Bu köyde kanalizasyon da yok. Cezaeviyle beraber köy nüfusu 4 bin civarında olacak. Bu da ciddi bir çevre kirliliği getirecek, yeraltı suları da kirlenecektir. Projeye onay vermesi için Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürü’nü nasıl ikna ettiklerini bilmiyoruz. Bölgede daha önce yüzey araştırması yapan arkeologlar doğuda Priene Kenti ve batı ucunda Thebai Kenti arasında çeşitli yapı grupları olabileceğini de ispatladı. Projenin durulması için http://www.change.org adli internet sitesinde de imza kampanyası başlatıldı.

30 kişi için 1200 kişilik cezaevi yapılıyor

Söke’de yapılan T Tipi bölge cezaeviyle ilgili konuşan Söke Cumhuriyet Başsavcısı Gürmen İlhanoğlu cezaevinin gerekliliğini şu nedenlere dayandırmıştı: “Söke’ye ağır ceza mahkemesinin gelmesinin yanı sıra Kuşadası ve Didim ilçelerinden gelen tutuklularla 88 kişilik Söke Cezaevi’nin kapasitesi zaman zaman 120-130’lara ulaşırken ciddi bir barınma sorununu da beraberinde getiriyor. Bir de yaz aylarında bölgede nüfus artışı ile artan tutuklu sayısı tutukevindeki sıkıntıları artırıyor. Bu nedenle Söke’ye acil yeni cezaevi yapımı kaçınılmaz olmuştur”