Antik Kentte Ortaya Çıkan Su Sarnıçları Su Sıkıntısı Çeken Köylere Yarayacak



Ege Üniversitesi’nden 20 kişilik ekip, tarihi MÖ 8. yüzyıla dayanan Manisa’daki Aigai antik kentinde kazı çalışmaları yapıyor.

Bir ay önce başlayan kazı çalışmalarında kentin, meclis binası, o döneme ait başarılı insanların heykelleri ve bol miktarda su sarnıçları gün yüzüne çıkarılmaya başladı. Roma dönemine ait antik kentten çıkan su depoları bölgede su sıkıntısı çeken Yuntdağ köylerinin su ihtiyacını karşılayacak büyüklükte.

Ege Üniversitesi’nde öğretim görevlisi Prof. Dr. Ersin Doğer başkanlığında kazı yapan 20 kişilik ekip, Aigai’deki değerli eserleri bir bir gün yüzüne çıkarıyor. Eserler arasında o döneme ait başarılı insanların heykelleri, su sarnıçları, meclis binası ve kentin günümüze örnek olacak alt yapısı yer alıyor. Arkeolog Selahattin Sert, “Boulouterişon (Meclis Binası) Hellenistik döneme tarihleniyor. Aigai’yi temsilen, 160 kişilik Kent meclisinin toplandığı bu binada kent sorunları konuşulmuş ve kararlar alınmış. Bu binanın depremde yıkıldığı kanısındayız. Bina doğu–batı yönünde yapılmış olup, içinde Onur Yazıtları ve heykeller ele geçmiştir. Aigai kazılarak gün yüzüne çıkacak ve turizmin hizmetine girecek.” dedi. Manisa turizmini canlandıracağı düşünülen kentin alt yapısı ve su sarnıçlarının da yıllardır su problemi çeken Yuntdağı bölgesindeki köylere model olacağı belirtiliyor. Kazı çalışmalarına Anemon Turizm ve İnşaat A.Ş. sponsor oluyor.

Antik kent tamamen ortaya çıktığında Manisa turizminin hareketleneceğini belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, kazı çalışmalarında incelemede bulundu. Kazı sırasında yeni bulguların ortaya çıktığını ifade eden Karaköse, “Aigai’nin altında yağmur sularını toplayan su depolama sistemi bulundu. Bu da o zaman yaşayan insanların su ihtiyacını bu şekilde karşıladıklarını ortaya çıkardı. Ayrıca kanalizasyon sistemlerinin Yuntdağı’nın büyük bölümünü dolandığı ortaya çıktı.” diye konuştu.

İlerleyen günlerde söz konusu su depolarıyla şu an su sıkıntısı çeken Yuntdağ köylerine bir proje geliştirileceğini söyleyen Karaköse, kazı çalışmalarının 5 yıl süreceğini belirtti. Aigai, antik bir kent. Çandarlı Körfezinin doğusunda, Manisa’ya 45 km. uzaklıkta. Köseler köyünün 2 km. yakınında, Nemrut Dağı (Gün Dağı) üzerinde yer alıyor. 11 Aiolis kentinden birisi. İ.S.17’de büyük bir depremle yıkılmış. Roma Kralı Tiberios zamanında yeniden yaptırılmış. Aigai’nin kalıntıları arasında Apollon Khresdterios Tapınağı, üç katlı agora, tiyatro, stadyum, Demeter Tapınağı, Meclis Binası, Roma Hamamları, sarnıçlar ve sur duvarları bulunuyor.