Antik Kentte Toplu Konuta Dur!



Kültür ve ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, TOKİ’nin Isparta’nın Yalvaç ilçesindeki konut projesini durdurdu. TOKİ’nin 92 daire yapmak istediği bölge, Anadolu Ay Tanrısı Men’e adanmış tapınağın ve Hristiyanlığın en eski kutsal mekânlarından Psidia Antiocheia antik kentinin güzergâhında bulunuyordu. 

Kurul aslında Yalvaç Müze Müdürlüğü’nün olumlu yazısı üzerine toplu konut projesine 2007 yılında onay vermişti. Ancak müzeden gelen ikinci raporda Men Kutsal Alanı ile Antiocheia’nın Anadolu tarihi açısından ‘nadir’ örnekler olduğu vurgulandı.

Yeni kalıntılar tespit edildi

Yeni raporda “Konut yapılmak istenen parsellerin antik yol güzergâhı içinde ve bu bölgelerle görsel bağlantı içinde. Parsellerin batı eteklerinde Nerkorol izine rastlandı. Üst kotlarda antik taş ocakları ve farklı dönemlere ait mimari izler var” denildi.

Bunun üzerine Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, yasalar ve uluslararası sözleşmeler ışığında TOKİ’nin inşaat planını bölgenin kapsamlı arkeolojik haritası çıkarılana kadar durdurdu.  Yalvaç Belediye Başkanı DP’li Tekin Bayram sonuçtan memnun:

“Isparta’yı uluslararası boyutta tanıtacak tek değerin, Antiocheia ve Men Mabedi. Bu iki mekân bu kadar önemli iken, Kudüs’ten sonra hac merkezi iken, biz gidiyoruz 92 kişinin keyfine konut yapıyoruz. Yapılan bir yanlışa ‘dur’ demek için uyarıda bulunuyordum.”