Antik Kentte Yağma



Antik Pedasa’da kilise ve manastıra turist getiren rehberler kaçak kazı yapıldığı görüp, jandarmaya bildirdi. Yağmacıların kamp yaptığı, kazma, kürek, dedektör, kova, fırça ve benzeri aletleri bırakıp kaçtığı belirlendi.

Bodrum Gündoğan’ın Karadağ Tepeleri’ndeki 2500 yıllık Pedasa kentinde bulunan kilise ve manastırda kaçak kazı yapıldığını, iki hafta önce bölgeye turist götüren rehberler Erdal Aydın ve Mustafa Ağar görüp jandarmaya bildirdi. Jandarma, bölgede kamp yapan yağmacıların Helenistik ve Roma döneminden sütun ve başlıkları çakırdığını, ancak götüremeden kazma, kürek, dedektör, kova, fırça ve benzeri aletleri bırakıp kaçtığını belirledi. Bulunan paketler ve satış fişlerinden bir inşaat malzemesi mağazasına ulaşıldı, güvenlik kameralarından yağmacı olduğu sanılan kişilerin iyi giyimli 30- 35 yaşlarında olduğu saptandı. Aydın plakalı bir otomobille mağazadan ayrılan şüphelilerin jandarma ekiplerince her yerde arandığı bildirildi.

Fransız da vardı

Rehber Aydın, "Kamp yapanlardan birisiyle konuştuk. Fransız olduğunu anladığımız ancak Türkçe de bilen kişinin şüpheli tavırlarının ardından hemen jandarmaya bilgi verdik. Tarihi eserlere daha fazla zarar verilmesi önlendi" dedi.

Kazı Başkanı Muğla Üniversitesi

Fen ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler de kaçak kazılardan yakınarak şunları söyledi: "Kaçak kazılar bu bölgede ciddi sorun haline geldi. Buradan kaçırılan birçok eser ne yazık ki yurt içi ve yurt dışında pazarlanıyor. Bu antik yağmaya mutlaka engel olmamız gerekir. Kaçakçıların çıkardıkları, ancak götüremeden bırakıp gittikleri eserlere paha biçilemez. Kaçakçılık sadece bakanlığın ve jandarmanın gayretiyle değil, belediyeler, sivil toplum örgütleri ve yöre halkının da bilinçlenmesiyle önlenir. Birileri kamp kurup antik kentte kazı yapıyorsa, arıcı, köylü, avcı buna tanık oluyordur. Şüpheli kişileri güvenlik görevlilerine haber vererek tarihi korumalarını istiyoruz."

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ve jandarma, tarihi eser yağması ile ilgili soruşturma başlattı.