Antik Kentte Yağma Kavgası



Bodrum’un Gümüşlük beldesindeki Myndos Antik Kenti, tarihçiler, belediye yetkilileri ve Gümüşlük Akademisi Vakfı yöneticilerini birbirine düşürdü. Gümüşlük’te 2005 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla ‘Antik Myndos Kenti’ni Kurtarma ve Gün Işığına Çıkarma Projesi’ hayata geçirildi. Prof. Dr. Mustafa Şahin’in başkanlığını yaptığı kazı çalışmaları sırasında beldedeki 1. ve 2. derece sit alanlarının 3. dereceye düşürülerek yapılaşmaya açılacağı iddiaları ortalığı karıştırdı.

Yaz aylarında düzenlediği Myndos Umut Konserleri ve kültür etkinlikleriyle antik kentin yağmalanmasını engellemeye ve korunmasına yönelik kamuoyu oluşturmaya çalışan ve beldedeki arkeolojik sit alanlarının tamamının kamulaştırılması için kampanya başlatan Gümüşlük Akademisi Vakfı Başkanı Yazar Latife Tekin, belediye tarafından baskı altına alınmak istendiğini ve tehdit edildiğini öne sürdü. Gümüşlük Belediye Başkanı Mehmet Tire’nin belediye görevlilerini göndererek vakıf arazisinde kaçak inşaat araştırması yaptırması gerginliğin artmasına neden oldu. Tire’nin vakıf tarafından düzenlenen konser, tiyatro ve benzeri sanat etkinliklerinin duyurulması için gerekli anons ve poster asımlarına da izin vermediği belirtildi.

Başkan Tire, Myndos Antik Kenti için belediye olarak tüm desteği verdiklerini söylerken yazar Tekin’in gündemi saptırmaya çalıştığını savundu:

“Yazar Latife Tekin sürekli adımızı kullanıyor. Bir ihbar sonucu vakıfa gönderdiğim yetkili personel, ruhsatında 1032 metrekare hakkı olan vakıf arazisinde 244 metrekare kaçak inşaat tespit etti. Bu nedenle yasal işlem başlattık. Yıkacağız. Arazilerin 3. derece Site indirilmesi, inşaata izin verilmesi belediyenin değil Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararına bağlı.”

Latife Tekin, 2 bin 500 yıllık antik kent üzerinde oynanan oyunları bozmaya kararlı olduklarını söyledi:

“Antik kenti tanıtmak, korumak ve gelecek nesillere aktarmaktan başka gayemiz yok. Hiçbir baskı ve tehdit bizi yıldıramaz. Tire’nin iddia ettiği gibi arazi üzerinde kaçak yapılaşma yok. Karara itiraz edeceğiz.”

Kazıları yürüten Prof. Dr. Şahin ise “Amacımız yağmayı, yanlış yapılaşmayı önlemek, yoksa yeni yerleri yapılaşmaya açmak değil, iddialar ve yaşanan gerginlikler yersiz” dedi.