Antik Kilise Kışa Hazırlanıyor



Foto: Ahmet Acar

Demre'de yapılan Myra Andriake kazılarında ortaya çıkarılan Antik Bizans Kilisesi'nin, kış gelmeden korumaya alınacağı bildirildi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Akdeniz Üniversitesi ile ortak yürüttüğü kazılarda, toprağın 7 metre altında önemli bölümü sağlam bulunan Bizans Kilisesi'nin restorasyonu için Bakanlıktan gönderilen ödeneğe ek olarak Antalya İl Özel İdaresi'nden de 130 bin TL ödenek temin edildi.

Bu ödenek, 800 yıllık kiliseyi yağmur ve sel sularından kurtaracak çalışma için kullanılacak. Çalışma çerçevesinde, etrafı duvarlarla çevrilmeye başlanan kilisenin üstü çatı ile kaplanacak. Kilisenin batısına 4 metre eninde, 2 metre yüksekliğinde, 70 metre uzunluğunda menfez yapılacak.
    
Restorasyonu Myra Andriake Kazı Başkanlığı'nca yürütülen kilisede, tüm çalışmaların kış gelmeden bitirileceğini belirten Demre Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, şunları söyledi:
    
''İlçemizde ortaya çıkan bu tarih hazinesinin korunması ve gelecek kuşaklara taşınması için, tüm önlemler alınıyor. Yerin 7 metre altında olması nedeniyle, yağmur ve sel suyundan korumak için gereken her şey yapılıyor.''