AOÇ Arazisi Satışı Yargıya Taşındı



Suç duyurusuna Birleşik Haziran Hareketi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği’nin yanı sıra, Halkevleri de katıldı. Demokratik kitle örgütleri ve sendikalar, AOÇ arazisinin ABD’ye satışının usulsüz olduğunu kaydederek, sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.

“Başından itibaren hileli ve hukuksuz”

Birgün Gazetesi'nin haberine göre, AOÇ arazisinin, ABD Büyükelçiliği’ne satışına ilişkin adliye önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş, söz konusu satışın hukuksuz olduğunun altını çizerek, “AOÇ arazisinin hileli satışını protesto etmek için buradayız. Bu satışta sorumluluğu olan Gazi Üniversitesi ve TOKİ yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz” ifadelerini kullandı. Karakuş, satış sürecinin başından itibaren hileli ve hukuksuz olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“AOÇ tarafından Tıp Fakültesi yapılmak üzere Gazi Üniversitesi’ne devredilen arazinin parasını Kuzu Grup ödemiştir. Gazi Üniversitesi’nin bütçesinden çıkması gerekirken, AOÇ arazisinin parasını neyin karşılığında Kuzu Grup ödemiştir? Gazi Üniversitesi’nin AOÇ arazisini TOKİ’ye devretmesi de amacı dışında kullanıldığı için hukuksuzdur. Öte yandan TOKİ’nin de ABD’ye satışı yine AOÇ arazilerinin Mustafa Kemal Atatürk tarafından şartlı bağış yapılmasından kaynaklı, amacı dışında kullanılamayacağı nedeniyle hukuksuzdur.”

“Atatürk’ün mirasına başka bir gözle bakıyorlar”

CHP Milletvekili Necati Yılmaz ise, suç duyurusundan sonra süreci takip edeceklerini söyleyerek şöyle devam etti:

“Yıllardır Mustafa Kemal Atatürk’ün siyasal mirası ile kavga içinde olanlar, onunla hesaplaşanlar, onunla mücadele edenler, Atatürk’ün ekonomik mirasına başka bir gözle bakıyorlar. Ona karşı da bir hayırsız bir mirasyedi anlayışıyla, bir ganimet ve talan anlayışıyla davranıyorlar.”

“Hesap vermeleri gerekiyor”

Ankara’nın her yerinin cemaatlere ve vakıflara satıldığının altı çizen Halkevleri’nden Mustafa İberliköse de satışın usulsüz olduğuna dikkati çekerek, “Türkiye halklarına miras bırakılan AOÇ arazisini nasıl peşkeş çektiler bunun hesabını vermeleri gerekiyor” dedi.

"AOÇ Cumhuriyet’in simgesidir"

Haziran Hareketi adına konuşan Soydan Kavral, bütün yurttaşları bu konuda duyarlı olmaya çağırarak, “Anti emperyalist bir savaş sonrasında kurulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti’nin simge arazilerinden olan AOÇ’nin, hele de Amerikan Büyükelçiliği yapılması için usulsüz bir şekilde ABD’ye tahsis edilmesini protesto ediyoruz ve süreçteki bütün usulsüzler için hukuki mücadeleye bizde destek veriyoruz” diye konuştu.

"Bütün değerlerimize sahip çıkacağız"

AOÇ'ye yapılan saldırının, Cumhuriyete yapıldığını belirten ADD Genel Sekreteri Öner Tanık ise şunları söyledi:

“ADD Genel Merkezi ve şubeleri olarak tüm yurtta AOÇ’ye yapılan bu işgali ve saldırıyı protesto ediyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün mirasına sahip çıkacağımızı bir kez daha vurguluyoruz. Bu saldırılarla bizlerin yurtseverlerin ve Cumhuriyetçi güçlerin sabrını sınıyorlar. Bütün kurumlarımıza ve Cumhuriyetten devraldığımız bütün değerlere tek tek sahip çıkacağız. Onları yeniden halkın kullanımına açacağız."