AOÇ Kaybedilen Arazilerin Peşinde



Atatürk Orman Çifltiği, aralarında tarihi bira fabrikasının da bulunduğu ve son yıllarda atıl durumda bırakılan arazi ve lojmanlarını geri alabilmek için başlattığı mücadeleyi sürdürüyor. Ancak, ne Maliye Bakanlığı’ndan ne de Özelleştirme İdaresi’nden net bir yanıt alınabildi.

Atatürk Orman Çifltiği yönetimi, başlattığı yeni bir atakla, başka kurumların bünyesinde bulunan ancak atıl durumda bırakılan arazi ve lojmanlarını geri alabilmek için mücadele başlattı. Ancak AOÇ yönetimi, Maliye Bakanlığı’ndan da Özelleştirme İdaresi’nden de net bir yanıt alamadı.

Atütürk’ün gelecek nesillere bırakmak istediği en büyük miraslardan biri olan Atatürk Orman Çiftliği’ndeki ilk arazi kaybı, Ata’nın ölümünün hemen ardından 6 Temmuz 1939’da bira fabrikasının Tekel Genel Müdürlüğü’ne satışıyla başladı.

AOÇ’deki arazi kaybı, 1945 yılında Zirai Donatım Kurumu’na devredilen lojmanlarla devam etti. Özelleştirme İdaresi, 105 bin metrekare araziyle lojmanları on yıl önce Zirai Donatım Kurumu’ndan alarak, Sakarya İl Özel İdaresi, Devlet Personel Başkanlığı, Ankara Üniversitesi arasında paylaştırdı.

Maliye yanıt vermiyor

Özelleştirmenin ardından bira fabrikasıyla, Zirai Donatım Kurumu’nun arazileri yıllarca atıl bir durumda bekledi. AOÇ, bu arazileri geri almak istedi. Maliye ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na defalarca yazılar yazıldı. Ancak, halen net bir yanıt verilmedi. AOÇ Müdürü Ömer Bülent Arslan, AOÇ’nin ilk arazi kaybının Atatürk’ün ölümünün hemen ardından 6 Temmuz 1939 tarihinde bira fabrikasıyla başlamasının bu mücadeleyi daha anlamlı kıldığını söyledi.

Müze yapacağız

Arslan, bira fabrikasıyla 49 bin metrekare araziyi AOÇ’ye kazandırmaları halinde, bu alanda bir kültür projesi başlatarak, müze ve sergi alanları yaratacaklarını söyledi. Konuyu Meclis gündemine de getirdiklerini kaydeden Arslan, Maliye Bakanlığı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’yla defalarca temasa geçmelerine rağmen, bugüne kadar iade konusunda net bir yanıt alamadıklarını söyledi.