AOÇ Kurtuldu

Atatürk Orman Çiftliği’nin yasal statüsü, dün TBMM’de kabul edilen kanun teklifiyle yenilendi. CHP’nin istekleri doğrultusunda yenilenen kanunun maddelerine göre, "Atatürk Orman Çiftliği arazileri üzerinde konut, ticaret ve sanayi amaçlı yapılaşma yapılamaz" kesin hükmüyle çiftlik imara açılma tehlikesinden kurtulmuş oldu.

Tartıştılar
Kanun teklifinin görüşmeleri sırasında, AKP ile muhalefet partilerinin tartışmaları yerine, bu sefer CHP ile ANAVATAN arasında tartışma yaşandı. ANAVATAN Grup Başkanvekili Ömer Abuşoğlu, CHP’yi, ’AKP’nin kanun teklifine payanda olmak’la suçladı.

Bu suçlamaya, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol "CHP mi payanda, yoksa 3 yıl boyunca hükümette kalan sizin genel başkanınız mı? Sizin muhalefetiniz, AOÇ’ye yönelik gerçekleştirilmek istenen yasal düzenlemeden mi, yoksa hazine yardımı alamamaktan mı?" sözleriyle cevap verdi. AKP grup Başkanvekili Salih Kapusuz da Abuşoğlu’na, "Ne zamandan beri uzlaşmak ayıplanacak bir şey oldu Ömer Hoca, hiç yakıştıramadım" diye seslendi.

Kabul edilen kanunla, AOÇ’nin yeni vasfı şu şekilde düzenlenmiş oldu:

Yol yapımı için bedelsiz devir
Öte yandan, CHP’nin değişiklik önergesinin teklifinin kabulüyle; yol, meydan, geçit, raylı toplu taşım araçları vb. ulaşım alternatifleri için gerekli olan arazileri bedelsiz olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi lehine intifa hakkının tesisine olanak tanındı. Tarım Bakanlığı’nın uygun görüşü ile koruma amaçlı imar planlarını yapma hakkı Büyükşehir Belediyesi’ne verildi; çiftliğin hukuki ihtilafların bulunduğu bölgelerinde parsel toplulaştırması yapılmasının yolu açıldı.

AOÇ Hayvanat Bahçesi ise 10 yıllığına çiftlik müdürlüğü ile yapılacak protokole, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilecek.