AOÇ Müzesi’nde Yangın



Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) Müze ve Sergi Salonu binasının çatısında, önceki gece 01.00 sularında çıkan yangın Büyükşehir itfaiye görevlilerinin yaklaşık 1,5 saat süren çalışması sonucu kontrol altına alındı. DHA'nın haberine göre, yangın söndürme çalışmaları sırasında koluna sıçrayan alevler nedeniyle hafif yaralanan bir itfaiye görevlisi, tedbir amaçlı hastaneye kaldırıldı. Soğutma ile hasar belirleme çalışmalarının sürdüğü binadan yoğun dumanlar yükseldiği görüldü. Önceki yıllarda şarap fabrikası olarak kullanılan bina, fabrikanın modernize edilmesinin ardından aslına uygun olarak restore edilerek müze ve sergi salonu haline getirilmiş, 2010’da hizmete açılmıştı. Müze ve sergi salonunda Hanri Benazus’a ait Atatürk resimleri ile çiftlikte kullanılan eski alet, makine ve ekipmanlar sergileniyordu.

‘Eserler zarar görmedi’

AOÇ yetkililerinden edinilen bilgilere göre, yangın nedeniyle binadaki masa, sandalye ve şövalye gibi etkinliklerde kullanılan malzemelerle sinevizyon salonu, kokteyl alanı, binanın çatısı ve kapısı zarar gördü. AOÇ Müze ve Sergi Salonu yetkilisi, yangından müze kısmının etkilenmediğini ifade ederek, sadece çatısının havalandırma için açıldığını, yangın başladığı sırada Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın envanter defterlerine kayıtlı olan eserleri dışarı çıkararak koruma altına aldıklarını söyledi. Sergi salonunda Türkiye’nin en büyük Atatürk fotoğrafları koleksiyoneri Hanri Benazus’un dijital kopyalarının da yer aldığını ancak bu eserlerin orijinallerinin kendisinde bulunduğuna dikkat çeken yetkili, “Kuzular”, “Yaylada yörükler”, “Bağ bozumu” yağlı boya tabloları gibi 263 eserin yangından zarar görmediğini bildirdi.

‘Elektrik kabloları tutuşturdu’

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın olay yeri raporunda, müze olarak kullanılan kısımda herhangi bir hasarın bulunmadığı, duman ve islenmelerin olduğunun tespit edildiği kaydedildi. Raporda, AOÇ içerisinde yer alan Müze ve Sergi Salonunun çatısından duman geldiğine dair saat 01.28’de ihbar alınması üzerine saat 01.40’da olay yerine varıldığı ve takviye ekiple birlikte 10 araç ve 24 personelle derhal yangına müdahale edildiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Yangının sinevizyon odasının tavan ve çatı kısmında bulunan elektrik kablolarında oluşan ark ve kısa devre sonucu çıkan kıvılcım ve tutuşan kablo izolelerinin boyalı ve vernikli olan taban kaplaması ve çatıyı tutuşturarak yaktığı kanaatindeyiz.”