Apartmanlarda Duman Kavgası

Hava kirliliğinin tartışıldığı turizmin başkenti Antalya'da havaların soğuması ile birlikte apartmanlarda soba kavgaları başladı. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı İtfaiye Teknik Şube Müdürü Necdet Erol, Antalya'da yeni yapılan apartmanların çoğunda baca probleminin olduğunu açıkladı. Erol, baca problemlerinin çoğunluğunun ise, müteahhitlerin maliyetleri düşürme kaygısından kaynaklandığını ileri sürdü. Antalya'da harçtan tasarruf edebilmek için binaların bacalarını oluşturan tuğlaların sıvanıp izole edilmediğini söyleyen Erol, bu tür binalarda soba yakıldığında üst katların dumana boğulduğunu açıkladı. Erol, bu yüzden Antalya'daki birçok apartmanda alt katlarda oturanlarla üst katlardaki vatandaşlar arasında duman kavgalarının yaşandığını ifade etti. Problemli bacalarla ilgili sorunun çözümü konusunda itfaiyeden yardım istendiğini açıklayan Necdet Erol, şunları söyledi:

'Antalya'da son yıllarda yapılan binaların çoğunda soba bacaların arasına dolgu malzemesi konulmuyor. Baca tuğlaları örülürken çevresinin sıvanması gerekiyor. Fakat bu yapılmıyor. Baca tuğlası ile binanın diğer tuğlaları arasında boşluk kalıyor. Bina tamamlanıp oturmaya başlandığında soba yakılınca bacada sıva olmadığı için duman, üst katların kapı pervazlarından elektrik anahtarlarına kadar nereyi bulursa çıkıyor. Üst katlardaki odalar dumana ve zehirli gazlara maruz kalıyor. Bu yüzden üst katlarda oturanlarla alt kattakiler kavga ediyorlar. Alt kattaki vatandaşlar ısınmak istiyoruz diyor. Üst katlardakiler ise boğuluyoruz' diyor. Sonra da kavgalar oluyor. Sorunun çözümü için bize başvuruyorlar. Ancak bu tür bacalara itfaiyenin yapabileceği hiçbir şey yok.'

Yangın riski
Sorunlu bacaların yangınlara da yol açtığını bildiren Necdet Erol, 'Alt katlarda yakılan soba nedeniyle gelen dumanı önlemek için üst katlarda oturan vatandaşlar, bacaları, kağıt, bez, naylon gibi maddelerle kapatıyor. Bu son derece tehlikeli bir durum. Çünkü, yanma nedeniyle bacaların yüzeyine kurum yapışır. Soba yakıldığında havaya yükselen sıcak gazlar, bacanın içindeki kurumları alevlendirebilir. Üst katlarda duman gelmemesi için baca deliğine sokulan yanıcı kağıt, plastik madde ya da bez parçaları tutuşabilir. Bu yüzden sık sık Antalya'da alt katlarda yakılan sobalardan dolayı üst katlarda meydana gelen yangınlarla karşılaşıyoruz. Sorunlu ve temizlenmemiş bacalardaki gazla, üst katlardaki vatandaşların boğulmasına da yol açabilir' dedi.

Temizlik kuyruğu
Baca yangınlarının temizlenmemiş bacalarda da çok sık görüldüğünü bildiren Necdet Erol, işyerlerinin 3, konutların ise en fazla 6 ayda bir bacalarının temizlenmesi gerektiğini bildirdi. Havaların soğuması ile birlikte baca temizliği için vatandaşların itfaiyede sıraya girdiğini bildiren Necdet Erol, 'Havalar soğuduğu için Antalya'da soba yakanların sayısı arttı. Bacaların dumanı çekmemesi sonucu, itfaiyeye de temizlik talebi arttı. Belli bir ücret karşılığında baca temizliği yapan ekiplerimiz işe yetişemiyor. İki hafta sonrasına gün veriyoruz' diye konuştu.

Özen gösterilmiyor
Bacası sorunlu binalarda alt katlarla üst katlarda yaşanan soba kavgasına itfaiyenin müdahale etme yetkisinin olmadığını bildiren Erol, 'Bu tür durumlarda vatandaşlar ilgili belediyeye müracaat ediyor. Fakat bu tür sorunlar belediyelerin iskan raporu verirken özen göstermemesinden kaynaklanıyor. Bir binaya oturum izni verilirken bacaların sıvanıp sıvanmadığına bakması gerekiyor. Bacalar da binaların elektrik ve su tesisatı gibi önemli bir yeridir. Belediyelerin iskan talebi sırasında binaların bacasına bakması gerekiyor. Bacaları sıvasız ise binalara oturum izni verilmemeli. Bu konuya belediyeler özen göstermediği için müteahhitler de bacayı sıvamadan yapıp geçiyor. Vatandaşlar da ev alırken binanın manzarasına konumuna değil, bu tür ayrıntılarına bakmalı. Çünkü, binada komşu kavgaları genellikle baca probleminden kaynaklanıyor' dedi.