Apollon'da Mağazaya Son Anda Mühür



Aydın’ın Didim ilçesindeki 2 bin 500 yıllık Apollon Tapınağı’na giden turistler şantiyeyle karşılaştı. Buradaki satış noktası ihalesini kazanan firma dükkân yapmak için sur duvarını yıktı, belediye hemen müdahale ederek inşaatı durdurdu. Fotoğraf: BAHRİ AŞIK / AA

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özelleştirme ihalesini kazanan bir firma dükkân yapmak için tarihi Apollon Tapınağı’nın sur duvarını yıktı! 

Geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı 56 müze ve ören yerinin satış noktalarını özellleştirdi. Özelleştirmeyi kazanan Bilintur’un, Aydın Didim’de her yıl yaklaşık 150 bin turistin ziyaret ettiği 2 bin 500 yıllık Apollon Tapınağı’na dükkân yapılmak için dün sabah sur duvarını kazma, kürek ve iş makineleriyle yıkmaya kalktı. Haber duyulunca Didim Belediye Başkanı CHP’li Mümin Kamacı’nın talimatı üzerine Zabıta ve Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri 1. Derece Sit alanındaki çalışmaları durdurup, inşaatı mühürledi. Milet Müze Müdürlüğü’nden üç görevlinin de eşlik ettiği, 10 metre genişlik 3 metre yüksekliğindeki sur duvarının yıkımı sırasında bazı eserlerin de tahrip olduğu belirlendi. Taşeron firma yetkilisi ve şantiye sorumlusu Metin Sayar, sur duvarlarının Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan alınan izinle gişe ve hediyelik eşya satış mağazası yapılmak için yıkıldığını söyledi.

‘Çivi dahi çakılamaz’ itirafı

Sayar, “Burada yasadışı bir iş yapmıyoruz. Çünkü burası 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ve izinsiz tek bir çivi dahi çakılamaz. Gerekli tüm izinler alındı. Türkiye’nin 52 ören yeri için yapılan ihaleyle 75 mağaza yapılacak. Bu mağaza da bunlardan biri olacak. Yıkılmak üzere olan sur duvarlarını, yeniden yapacağız. Esnafın ve vatandaşın şikayeti üzerine belediye inşaatı mühürledi. Bakanlık yetkilileriyle temasa geçtik. Sorunu çözer inşaata devam ederiz” dedi.

İnşaata Didimliler de tepki gösterdi. Sanat Tarihçisi Başak Kamacı, yaptıkları araştırmada, Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun burada sadece seyyar ve hafif  konstrüksiyon bir mağaza için izin verdiğini öğrendiklerini belirtti. Kamacı, “Ancak  kalıcı inşaat yapılıyor” dedi.

Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, üç yıl önce tapınağın çevresindeki tel örgüleri değiştirmek için kurula müracaat ettiklerini hatırlatarak, şöyle konuştu:

“Koruma Amaçlı İmar Planı yok’ denilerek, talebimiz geri çevrildi. Tapınağın etrafındaki asfalt yola mıcır döktük, düzeltme yaptık diye ağır ceza verdiler, yargılanıyoruz. Yoldan geçen araçların neden olduğu titreşimin duvarlarına zarar vermemesi için tapınağın etrafındaki asfalt yolu  trafiğe kapattık. Biz bu önlemleri alırken, belediyeye dahi müracaat etmeden tapınağın içinde tarihi eserlerin üzerine iş makinesi ve kamyonlarla inşaata başladılar.”