Ar-Ge'ye Yatırım Yaparak Büyüyor



Nazilli'de ilk güneş enerjisi sistemlerini üreten isimlerin başında yer alan Erksolar firması, bir Alman firmasıyla ortak çalışma sonunda geliştirdikleri sistemle büyümesini sürdürüyor. İlk başta yüzde 72 olan güneş enerjisi kullanım verimini yüzde 92'ye çıkaran firma yaptığı Ar-Ge çalışmaları ile yeni bir sistem geliştirerek, maliyet tasarrufunun yanı sıra güneşten daha fazla verim elde etmenin yolunu buldu.

Nazilli'de 30 yılı aşkın bir süredir güneş enerjisi sistemleri üzerinde çalışma yapan, firma sahibi, teknik Öğretmen Erkin Özbek, "Geliştirdiğimiz sistemle, bakır panelden son derece yüksek verimli enerji elde etmeyi başardık" dedi.

Yılda 20 bin panel

Seri üretime geçme çalışmalarını büyük ölçüde tamamlayan işletmeci, "Avrupa'daki rakiplerimizin 200 euroya ürettikleri paneli 120 euroya malederek rekabet gücümüzü artırdık. Yeni hedefimiz, ürettiğimiz panelleri bir Türk markası olarak tüm dünyaya ihraç etmek" dedi.

Güneş enerjisinin hızla petrolün yerini alacağını, geleceğin parlayan sektörünün de güneşten geleceğini söyleyen Özbek, bu nedenle güneş enerjisi paneli üretiminde dünyanın en iyi firması ile ortak çalışma yaptıklarını ifade etti. Özbek, "Seçici yüzey imalatı yapan Almanya'nın en iyi malzeme üreticisi olan Bluetec firması ile ortak araştırma çalışmalarımızı tamamladıktan sonra Türkiye'de 3. sırada bulunan geniş bant üretimine geçip, en verimli ve en ucuz enerjiyi üretmeye başladık. Bir yıl önce başlattığımız ve güneş enerjisinden maksimum oranda faydalanılabilmesi için bakır levha üzerine yapılan bir uygulama olan seçici yüzey çalışmamız başarıyla sonuçlandı. Güneş enerjisi sistemlerimizde büyük oranda enerji kazanabileceğimiz bu sistemleri artık rahatlıkla Nazilli'de üretebiliyoruz" dedi.

Tanıtım önemli

Türkiye'deki dört dev kuruluşun arasına girmeyi başaran Erksolar'ın yurtiçi ve yurtdışı fuarlara katılarak tanıtım yaptığını söyleyen Özbek, "Ürünlerimizi tanıtmak ve kullanım avantajlarını anlatmak için yurtiçi ve yurtdışı fuarlara katılıyoruz. Geçtiğimiz ay Almanya'da yapılan fuarın ardından şimdi de 9-11 Haziran 2010'da yapılacak olan yine Almanya'nın Münih kentindeki 'İnter Solar Europe' fuarına katılacağız" diye konuştu.

"Pazardaki payımız yükseldi"

"Avrupa'dan daha ucuza mal ettiğimiz panelleri, İspanya, Almanya, Romanya, Bulgaristan, Lübnan, Fas, Suriye ve Irak'a ihraç ediyoruz. Bu sayı bağlantı kurduğumuz ülkelerle birlikte 15'i bulacak. Avrupa'nın onay verdiği kalitedeki üretimimizi onlardan daha ucuza yaptığımız için pazar payımız onlardan daha fazla. Büyük bölümü kapalı olan 7 bin 500 metrekarelik tesislerimizde yıllık ortalama 20 bin panel üretiyoruz. Üretimimizin yüzde 35'ini ihracata yolluyoruz. Kısa bir süre içerisinde yine en yeni teknolojileri Nazilli'ye getirerek daha seri üretime geçip maliyetleri daha da aşağıya çekeceğiz" diye konuştu.