Köksal: Kuş Cenneti’nin Korunması İçin Gediz Nehri'nin Temizlenmesi Şart



Dünyanın sayılı kuş merkezlerinden İzmir Kuş Cenneti’nin doğal kirlilikten kurtulması için proje geliştirilecek. Proje yapılması için İzmir Kuş Cenneti Koruma ve Geliştirme Birliği’ne talimat veren İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, birliğin 2002 yılında İl Özel İdaresi tarafından kurulduğunu, yeni çıkarılan Belediyeler Yasası’yla birliğe, Büyükşehir Belediyesi ile ilçe ve belde belediye başkanlarının da katıldığını söyledi. Bu sayede güçbirliği sağlandığını kaydeden Vali Köksal, ancak Gediz nehrine yönelik çözüm yolu bulunmaması halinde kirliliğin önüne geçilemeyeceğini ve kuş türlerinin telef olacağını bildirdi.

Birliğin 2006 yılı bütçesinin 3 milyon 100 bin YTL olarak belirlenmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu aktaran Köksal, “Bu amaçla birliği önemli görevler bekliyor. Kuş Cenneti’nde ekolojik dengenin korunması gerekir. Gediz Nehri’nin temizlenmesi amacıyla birlik, projeler geliştirmelidir. Gediz Nehri’ndeki kirlilik durdurulmazsa, İzmir Kuş Cenneti’ni koruyamaz ve geliştiremeyiz.” dedi.

İzmirlilerin Kuş Cenneti’ne gitmesini tavsiye eden Vali Köksal, doğal güzellikleri ailelerin çocuklarına göstermesi ve çevre koruma bilincinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, İzmir Kuş Cenneti’nin dünya genelinde tanınan bir turizm merkezi olması için her türlü destek vermeye hazır olduklarını belirtti. Kuş Cenneti’ne yakın bir bölgede 300 dönümlük alan üzerinde doğal yaşam parkı projesi hazırladıklarını kaydeden Kocaoğlu, İzmir Hayvanat Bahçesi’nin bu alana taşınmasıyla birlikte bölgenin doğa ve hayvan severlerin akınına uğrayacağını söyledi. Kocaoğlu, bölgedeki Büyükşehir Belediyesi’ne ait arazilerde sürekli ağaçlandırma çalışmaları yaptıkların ve Gediz Nehri’nin temizlenmesine katkı sağladıklarını ifade etti.