Araçların Geçeceği Tüp Tünel Firmaların İştahını Kabartıyor



İstanbul'da inşa edilmesi planlanan ve 12 Haziran 2007 tarihinde ihalesi gerçekleştirilecek 2. tüp tünel yapımına ilişkin ihalede yarışacak firmaların konsorsiyum oluşturmaya yönelik çalışmaları başladı. 'Yap-işlet-devret' sistemiyle uluslararası düzeyde ihaleye çıkarılan yeni tüp geçit yapımında İngiltere, ABD, Almanya ve Japonya başta olmak üzere tüp teknolojisine sahip çok sayıda ülke firmasının katılması bekleniyor.

Türkiye'de ise daha önce benzer projelerde deneyimi olan ve ilk tüp tünel ihalesine katılan bazı Türk firmalarının da konsorsiyum oluşturmak amacıyla yabancı firma arayışlarını sürdürdükleri öğrenildi.

İki katlı olacak
Yapımı planlanan yeni tüp tünel Avrupa yakasında, Florya-Sirkeci sahil yolunun Kazlıçeşme mevkiinden başlayarak Anadolu tarafında Ankara devlet yolunun Göztepe kavşağı mevkiinde bitecek güzergâhı içine alacak.

İstanbul Boğazı'nın altından geçen tünelli bölüm iki katlı ve ikişer şeritli olacak. Tünel yalnız hafif araçların tünelden geçiş yapabilecek teknolojiye göre projelendirilecek. Böylece tünelde ağır vasıtalı araçlar geçiş yapamayacak.

Halen yapımı devam eden ve ilk raylı sisteme göre inşa edilen 1. tüp tünel inşaatı için açılan ihaleye Japonya'dan çok sayıda firma teklif vermişti.
Bunların arasında dünyanın en ileri tüp tünel teknolojisine sahip olan Hazama Corp, Kajima Corp, Mitsubishi, Nishimatsu Cons, Kumagai Gumi Co, Taisei Corp, Obayashi Corp firmaları da Türk inşaat firmalarıyla konsorsiyum oluşturarak yer almışlardı. 1. tüp tünel inşaatını, finansmanını Japon JBIC'ın sağlaması nedeniyle aralarında Türk firmalarının da yer aldığı Japon firmaları konsorsiyumu üstlenmişti.