Aralık Ayı İhracat Rakamları Açıklandı



Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Aralık ayı ihracat rakamlarını Ankara'da açıkladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM olarak 2011 yılını verimli ve yoğun bir takvimle geçirdiklerini ifade ederek, Mart ayında 2023 ihracat stratejisini kamuoyuyla paylaştıklarını, özel sektörün katkısıyla hazırlanan uzun vadeli bu stratejiyi kamuoyunun sahiplendiğini söyledi. İlk olarak bir sivil toplum kuruluşunun kamuyla birlikte bir vizyon ortaya koyduğunu bildiren Büyükekşi, TİM'in kamuoyuna umut aşıladığını ve ülkenin motivasyonunu yükselttiğini kaydetti.
    
2011 yılının son derece başarılı geçtiğini vurgulayan Büyükekşi, yüzde 18,2 artışla 134,6 milyar dolarlık yeni bir cumhuriyet rekoru kırıldığını söyledi. Bu rakamın son derece önemli olduğunu, çünkü Avrupa krizle boğuşurken, Kuzey Afrika'da, Suriye'de halk hareketleri olurken Türkiye'de bu rekorun kırıldığını bildiren Büyükekşi, şöyle konuştu:
    
''500 milyar dolarlık ihracat stratejisinde yıllık yüzde 12'lik artış hedefi varken, yüzde 18,5'lik bir artışı yakaladık. Bu hedefin yüzde 50 üzerine çıktığımızın en güzel belgesi. 2000 yılında Türkiye'nin ihracat rakamı 27 milyar dolar, bugün ulaştığımız rakam 134,6 milyar dolar. Daha çarpıcı bir örnek vermek istiyorum. 1923 yılında Türkiye'nin toplam ihracatı 50 milyon dolar, şu andaki ulaştığımız rakamın geçen seneki iş günü rakamına bakıyoruz, 250 iş gününe bölüyoruz, her iş gününde 540 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmişiz. Çalışma saati olan 8 saate bölüyoruz, 67,5 milyon dolar. Yani cumhuriyetin kuruluş tarihinde bir yılda gerçekleştirdiğimiz ihracattan fazlasını şu anda 1 saatte yapıyoruz. Bu gerçekten Türkiye adına çok önemli bir gurur vesilesi.''