''Arap Ülkeleri ile Sanayi İşbirliğini Arttıracağız''



Fotoğraf: Mehmet Kemal Firik

Türk-Arap Sanayi İşbirliği Konferansı Birinci Hazırlık Toplantısı, Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan Arap Birliği Genel Merkezi'nde yapıldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu başkanlığındaki Türk heyeti, Muhammed Ben Yusuf başkanlığındaki Arap Birliği heyeti ile bir araya gelerek, Aralık ayında Türkiye'de yapılması planlanan Türk-Arap Sanayi İşbirliği Konferansı'nın teknik detaylarını görüştü.

Hazırlık Toplantısı'nın açılış konuşmasını Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Türkiye'de yapılacak olan konferansta, halen Türkiye ile Arap Birliği üyesi 22 ülke arasında gerçekleşen 33 milyar dolarlık ticaret hacminin arttırılması planlanıyor.

6-7 Aralık tarihlerinde İstanbul'da yapılacak söz konusu konferansa, 22 Arap ülkesinin sanayi bakanları ile her iki taraftan 400'e yakın işadamı davet edildi.

Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu, A.A muhabirine konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Arap ülkeleri ile Türkiye'nin arasında ticaret anlamında çok ciddi gelişmeler olduğunu söyleyerek, ''Bu ülkeler ile sanayi işbirliğini arttıracağız. Birbirimizin tecrübelerinden daha fazla yararlanacağız'' dedi.

Emiroğlu, 2010 verilerine göre Türkiye'nin Arap ülkelerine yaptığı ihracatın 23 milyar dolar olduğunu ifade ederek, ''Bu genel ihracat içerisinde yüzde 18'lik bir pay anlamına geliyor. Hedefimiz işbirliğini arttırarak bu oranı yükseltmek'' diye konuştu.