Araplardan Yeni Yatırım Atağı



Krizde birçok ülkenin gözünü diktiği 2 trilyon dolara yakın likidite zenginliğine sahip Arap ülkeleri ile Türkiye arasındaki yatırım trafiği hızlandı. Türkiye'deki Arap yatırımlarına rehberlik yapmak amacıyla 2005'te oluşturulan ve dün dördüncüsü gerçekleşen Türk-Arap Ekonomi Forumu'nda yeni işbirlikleri gündeme geldi. Çantasında birçok projeyle Türkiye'ye gelen Araplar, enerjiden gayrimenkule kadar pek çok yatırıma hazırlanıyor. Bu firmalar arasında Oger ve Emirates Fortune gibi dev şirketler de yer alıyor. Oger, yatırımlarına enerji, bankacılık ve sigorta sektörlerinde de devam edeceği sinyalini verirken; Emirates Fortune, 300 milyon dolarla Türkiye'de gayrimenkul pazarında yol almayı planlıyor. Suudi Arabistan'la belediye hizmetlerini ihraç etmek üzere masaya oturan İstanbul Belediyesi ise Cidde'nin metro ve gaz dağıtımını üstlenmeyi hedefliyor.
 
Körfezle yatırım ilişkisi hızla gelişiyor

İstanbul'da dün düzenlenen Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) Türk-Arap Konseyi toplantısında konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 300 milyonluk nüfusu ve 2 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğü ile dikkatleri üzerine çeken Arap ülkelerinin Türkiye için önemli bir partner olduğunu ifade etti. Hisarcıklıoğlu, "Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girerek küresel bir güç olmayı kendisine milli hedef olarak koyan Türkiye, bunun için yıllık 500 milyar dolar ihracat yapmayı, şirket ve ülke ölçeğini büyütmeyi, dünyada tanınan 10 marka üretmeyi ve en az üç sektörde dünya lideri olmayı planlamaktadır" dedi. 2009'un ilk 4 ayında 22 Arap ülkesine ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artarak 7 milyar dolar seviyesine yükseldiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, Arap dünyasının toplam dış ticaret hacminin 1 trilyonu geçtiği göz önünde bulundurulduğunda mevcut ticaret rakamlarının istenilen seviyelerde olmadığının görüleceğini vurguladı.

Forumda konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Türkiye ile Arap ülkelerinin büyük avantaja sahip olduklarını dile getirdi. Şimşek, "Körfez bölgesi ülkelerinin dev miktarda sermayeleri, KOBİ'leri var. Neden bir araya gelip dünyanın her yerinde yatırım ve ticaret fırsatları elde etmiyoruz? Afrika'da Asya'da hatta Avrupa'da. Ben bu konuda çok iyimserim" dedi.
 
Oger enerjiye yatırım yapacak

Körfez sermayesinin 2005'te Türk Telekom ihalesiyle Türkiye'de ilk büyük alımını gerçekleştiren Saudi Oger'in Yönetim Kurulu Üyesi ve Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Mohammed Hariri, enerji, bankacılık ve sigortacılık alanında da fırsatlar kovaladıklarını dile getirdi. Özelleştirmesi gündemde olan ve ötelenen enerji santralleriyle ilgilendiklerini ifade eden Hariri, "Yatırım yapacağımız projede önemli olan bizim ne kadarlık bir bütçe ayıracağımız değil projenin ne kadar çekici olacağı" dedi.
 
Emirates'ten konutta 300 milyon Dolar

Emirates Fortune CEO'su ve Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakan Yardımcısı Ghanem Moh'd Al Mazroui Türkiye'de gayrimenkul pazarında 300 milyon dolarlık yatırımla yer alacaklarını söyledi. Emirates Fortune şirketinin geçen yıl 1 milyar dolarlık bir ciro yaptığını kaydeden Mazroui, Türkiye'de özellikle rezidans, alışveriş merkezi ve iş merkezlerine yatırım yapmayı planladıklarını dile getirdi.
 
Cidde metrosuna İBB talip oldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Dış İlişkiler Müdürlüğü Ortadoğu İlişkiler Uzmanı Adem Varıcı altyapı, ulaşım ve yerel yönetim teknolojisi gibi alanlardaki hizmetleri ihrac etmek amacıyla forumda yer aldıklarını söyledi. Bu doğrultuda Suudi Arabistan ile alt yapı yatırımları için görüşmelerin sürdüğünü dile getiren Varıcı, Cidde'de İgdaş ile gaz dağıtımı, Ulaşım AŞ kanalıyla da metro hizmetlerini üstlenmek üzere görüşmelerin sürdüğünü belirtti.
 
TMG Afrika'da maden peşinde

TMG Dış Ticaret ve Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı ve DEİK'te Türkye-Mısır İş Konseyi Başkanı olan Zuhal Mansfield ise, madencilikle ilgili Afrika pazarını yakın markaja aldıklarını anlattı. Mansfield, konuyla ilgili gelebilecek ortaklık tekliflerini de değerlendirebileceklerini söyledi. Mansfield, "Türkiye'de hala fırsatları olan bir ülke hem Arap hem de diğer yatırımcılar için" dedi