"Aras Kuş Cenneti Tehlikede"



Bugün çıkan makalede, 10 kilometrekarelik alanın nesli tehdit altında olan 36 kuş türüne ev sahipliği yaptığı ancak bu kuş cennetinin baraj tehdidi ile karşı karşıya olduğunu belirtildi.

Science dergisinde John Bohannon imzasıyla yayımlanan makaleye göre, Utah Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Şekercioğlu, zamanının çoğunu Türkiye’nin doğusunda yer alan sulak bir alanda geçiriyor. Aras Nehri Kuş Cenneti olarak bilinen ve Türkiye’nin nadir olarak uzun süreli ekolojik araştırmaya açık alanları arasında sayılan bu sulak alan, 10 kilometrekare kaplamasına rağmen 36 tane nesli tükenmekte olan kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Dergiye göre, kuş cennetinin bulunduğu bölgeye yapılacak olan inşaat çalışması kuşlar için hassas olan bu yaşam alanına zarar verecek. Bohannon, makalesinde Şekercioğlu’nun amacının Kuş Cenneti’nde baraj için başlayacak inşaat çalışmalarından önce Aras’ın biyolojik çeşitliliğini kaydetmek istediğini belirtiyor.

Makalede Şekercioğlu ve Aras kuş cenneti ile ilgili şu ifadeler yer aldı: “Aras, Türk bilimcilerin hükümetle tartışmasına yol açan düzinelerce savaş alanından yalnızca biri. İktidarda olan AKP’nin 10 yıllık planına göre, hükümetin amacı hidroelektrik santrallerin sayısını ikiye katlayarak 600’ün üzerine çıkarmak. Son zamanlarda yapılan baraj inşaatları daha şimdiden çeşitli sulak alanların yok edilmesine sebep oldu. Boğaziçi Üniversitesi evrimsel biyoloji uzmanı Reşat Bilgin, Türk Hükümeti’ni ulusun hava ve su kalitesini geliştirdiği için takdir ediyor. Ancak yeni yasaların çevresel korumayı yeterince önemsemediğini düşünüyor. 2010 ve 2011 yıllarında çıkan yasalara göre, korunan alanlarda maden araştırması yapılmasına izin veriliyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, baraj ve köprü gibi alt yapı projelerinin doğaya olası etkilerini ölçen gerekli ön çalışma koşulunu haziran ayında yürürlükten kaldırdı. Henüz taslak halinde olan yasa tasarısı ise parlamentonun korunan alanlarda baraj yapımına dahi izin verecek kadar ileri gideceğini belirtiyor.”

Makaledeki bilgilere göre, Şekercioğlu, geçen aya kadar Aras’da yaşanacak felaketi engellediğini düşünüyordu. Ancak Şekercioğlu büyük hayal kırıklığı içinde. Onlarca yabancı bilim adamının de içinde yer aldığı 8 bin kişilik bir grup, hükümetin Aras Nehri’ndeki inşaat çalışmalarını durdurması için hazırlanmış bir talep bildirgesini imzaladı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı baraj yapımı hakkında duyulan endişeler nedeniyle Aras Nehri’nin Doğa Koruma Alanı olarak kabul edilmesini istedi. Ne yazık ki Şekercioğlu’nun sevinci uzun sürmedi. Bakanlık kararın kabul edilmesi için daha önceden baraj yapımına onay vermiş olan Kalkınma Bakanlığı’nın da içinde bulunduğu 10 idari kurumun onayının gerekli olduğu ortaya çıktı. Makalede Şekercioğlu’nun Aras Nehri’ni korumak için sonuna kadar savaşmaya hazır olduğu da vurgulandı.

Aras Kuş Cenneti müjdesi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, baraj tehdidi altındaki Iğdır Aras Nehri Kuş Cenneti’nin Tabiatı Koruma Alanı statüsünü hak ettiğini belirtti. Bölge 249 kuş türüyle Türkiye’deki toplam kuş türü varlığının yüzde 52’sini barındırıyor. Aras için Cumhurbaşkanı Gül ve bakanlığa başvuran KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, bakanlığa bağlı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden gelen cevapta, “Genel müdürlüğümüzce sahaya verilebilecek en uygun statünün ‘Tabiatı Koruma Alanı’ olduğu kanaatine varılmıştır” denildiğini söyledi.